- Sto bak synagogeangrep i Tunisia

Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk hevder ifølge en arabisk avis i London å stå bak eksplosjonen utenfor en synagoge i Tunisia i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15 personer, blant dem ti tyskere, ble drept i eksplosjonen ved den avsidesliggende, kjente synagogen på den tunisiske øya Djerba torsdag i forrige uke.

Avisen Al-Qods Al-Arabi skriver i sin tirsdagsutgave at redaksjonen har mottatt et dokument fra al-Qaida. I dokumentet tar gruppen på seg ansvaret og sier aksjonen var et svar på de «israelske forbrytelsene mot det palestinske folk på Vestbredden og Gaza». Aksjonen begrunnes også med at arabiske land «hindrer folket i å gå til hellig krig mot jødene».

Avisen mener at dokumentet er autentisk, men gir ingen opplysninger om hvordan det kom i redaksjonens besittelse.

Navngir aksjonist

I uttalelsen navngis også en tunisier som skal ha utført den angivelige selvmordsaksjonen mot synagogen. Avisen publiserer også tunisierens angivelige testamente, hvor han oppfordrer sine slektninger til å dø som martyrer.

Tunisiske myndigheter fastholder imidlertid at en sjåfør av en lastebil med propangass mistet kontrollen og kolliderte med det ytre gjerdet som omgir Ghriba-synagogen.

Tyske turister som overlevde eksplosjonen setter spørsmålstegn ved den tunisiske versjonen. De hevder eksplosjonen kom fra en bil som sto parkert utenfor synagogen, og ikke lastebilen som passerte.

En tysk regjeringstalsmann sa tirsdag at Tunisia hadde «andre interesser i saken», men ville ikke gi ytterligere detaljer. Djerba er et populært feriested, og Tunisia er avhengig av inntekter fra turistindustrien. Fem millioner turister besøker landet hvert år, en tredel av disse besøker Djerba.

- Trolig ikke ulykke

Tysklands innenriksminister Otto Schily opplyste mandag at den foreløpige granskingen gir grunn til å tro at eksplosjonen ikke var noen ulykke. Både beviser og øyenvitneforklaringer styrker mistanken om at det var en bevisst handling, mener han.

Statsminister Gerhard Schröder svarte mandag på et spørsmål om hva han tror var årsak til eksplosjonen.

- Det ville åpenbart være feil å tro at problemet med internasjonal terrorisme er fullstendig løst, sa Schröder. Han la imidlertid til at det er for tidlig å konkludere at det var et terrorangrep.

Tyske myndigheter samarbeider med Tunisia i etterforskningen, og den føderale påtalemyndigheten arbeider med saken.

I tillegg til de 15 drepte, kjemper fortsatt fem andre tyskere for livet på et sykehus i Berlin.