Kongsberg-drapene

- Sto et sverd i veggen

Barndomsvennene forteller nye detaljer om drapssiktede Espen Andersen Bråthen (38).

TERROR: 38 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag 13. oktober pågrepet for fem drap på Kongsberg. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

To barndomsvenner av drapssiktede Espen Andersen Bråthen (38) forteller til Dagbladet at Bråthen eide et sverd i 20-åra. Med dette sverdet gikk han, ifølge kameratene, løs på vegger og inventar i en leilighet han bodde i.

Det var imidlertid ikke alltid at de rundt ham forsto alvoret, ifølge én tidligere kamerat.

- Jeg husker at vi kom til ham på et vorspiel. Det sto et sverd i den ene veggen. Det var også flere kutt og stikk i veggen. Vi lo bare av det, sier han til Dagbladet.

En annen barndomsvenn forteller om den samme angivelige hendelsen.

- Jeg så leiligheten som han sabla opp med det sverdet, sier han til Dagbladet.

Onsdag 13. oktober drepte Bråthen fem mennesker med stikkvåpen. Per 27. oktober hadde 24 personer status som fornærmede i saken. Bråthen har erkjent de faktiske forhold, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

«Samuraisverd»

En av barndomsvennene som Dagbladet nå har snakket med, er mannen som varslet politiet sommeren 2017, etter at Bråthen la ut en video med et tilsynelatende truende budskap på Youtube. Her omtalte han seg selv som en «budbringer», som kom med «en advarsel».

Barndomsvennen beskriver gjenstanden som et «samuraisverd» eller en «katana», altså et krummet og enegget sverd.

Det dreier seg om en leilighet Bråthen skal ha bodd i på et tidspunkt i 20-åra.

Bråthen blir underlagt en fullstendig judisiell observasjon for å avklare tilregnelighetsspørsmålet. Politiets sterkeste hypotese er at motivet er knyttet til psykisk sykdom.

Bråthens forsvarer, Fredrik Neumann, har fått tilbud om å imøtegå det som kommer fram i denne saken. Han ønsker ikke å kommentere.

- IKKE VOLDELIG: - Jeg kan ikke akkurat si at det var betegnende for ham. At han var voldsinteressert, sier en barndomsvenn om drapssiktede Espen Andersen Bråthen. Foto: Edward Stenlund / Dagbladet.
- IKKE VOLDELIG: - Jeg kan ikke akkurat si at det var betegnende for ham. At han var voldsinteressert, sier en barndomsvenn om drapssiktede Espen Andersen Bråthen. Foto: Edward Stenlund / Dagbladet. Vis mer

- Ikke aggressiv

Barndomsvennen som varslet politiet i 2017, understreker at han aldri opplevde Bråthen som voldelig. Derimot var kameraten i perioder preget av sterk angst, og frustrasjon over egen livssituasjon, forteller han. Han er tydelig på at han i seinere år opplevde kameraten som syk.

- Du er ikke nødvendigvis voldelig for det om du går løs på inventaret. Det var ikke rettet mot personer. Det er jo ikke nødvendigvis unormalt å ha et samuraisverd. Men å drive og kutte opp leiligheten sin med det, det er jo litt mer annerledes, sier han.

Han kjente Bråthen fra barndommen, og sier at han ikke har inntrykk av at verken vold- eller våpeninteresse preget ham i større grad enn andre gutter.

- Jeg kan ikke akkurat si at det var betegnende for ham. At han var voldsinteressert. Det har han vel egentlig aldri vært. Kanskje litt fascinert av fekting, for eksempel. Men aldri aggressiv mot andre, slik jeg har opplevd ham. Jeg har aldri opplevd at han har ønsket å skade noen. Mer slik at han likte å fekte og tulle litt, litt i sin egen verden.

NYE DETALJER: I over 34 minutter gikk Espen Andersen Bråthen (37) gjennom Kongsberg sentrum væpnet med flere våpen, deriblant pil og bue. Slik var ferden hans gjennom byen. Reporter: Amanda Nordhagen Walnum. Foto: Julie Tran / Bjørn Langsem / Lars Eivind Bones / Dagbladet / NTB Vis mer

- Skjøt på pipa

Bråthen kan for eksempel ha stått ute i hagen sin og fektet alene, forteller han.

- Men det er ikke nødvendigvis noen indikasjon på at du har tenkt å angripe andre. Det kan jo like gjerne være en fredelig person som driver med kampsport, for eksempel, sier han.

Han sier at han i all hovedsak opplevde Bråthens interesse for sverd som lek. Begge kompisene forteller også at de skjøt med luftgevær sammen med Bråthen i barndommen.

- Vi likte å skyte med luftgevær, men det var vel ikke noe unormalt i tenåra. Vi skjøt ikke på folk. I verste fall på pipa til naboen. Han har ikke vært en voldelig person, sier den ene barndomsvennen.

BESLAG: Her gjør politiet beslag fra siktedes bolig, hvor det blant annet bæres ut det som ser ut som en softgun-eske. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BESLAG: Her gjør politiet beslag fra siktedes bolig, hvor det blant annet bæres ut det som ser ut som en softgun-eske. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Sterk personlighet

Mannen har tidligere beskrevet overfor Dagbladet at Bråthen forandret seg brått seint i tenåra. Før det var han hyggelig, omgjengelig og godt likt, forteller han.

- Han hadde en veldig sterk personlighet i oppveksten. Han var en av dem som var populære. Han hadde god selvtillit og draget på damene - han var ganske uredd. En karismatisk type. Mange så opp til ham og likte ham. Han hadde mange venner, både jenter og gutter.

Dagbladet har lagt opplysningene som framkommer i denne saken fram for politiet.

- Vi har generelt sagt at vi på nåværende tidspunkt ikke går ut med opplysninger knyttet til hans historikk, av hensyn til å ikke påvirke vitner. Det er litt for tidlig for oss å gå ut med slike opplysninger, sier politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt til Dagbladet torsdag ettermiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer