Sto klare til å pågripe tre terrormistenkte menn idet de landet. Men de var sendt til en annen flyplass

Vandret rett ut mens ministeren skrøt av pågripelse.

IKKE HER...: Ingen dukket opp da politiet ventet på Orly-flyplassen i Frankrike. Foto: AFP/STEPHANE DE SAKUTIN /NTB Scanpix
IKKE HER...: Ingen dukket opp da politiet ventet på Orly-flyplassen i Frankrike. Foto: AFP/STEPHANE DE SAKUTIN /NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fransk politi hadde nærmest omringet Orly-flyplassen i Paris da tre angivelige jihadister skulle ankomme og føres videre til avhør tirsdag.

De ventet og ventet, men ingen terrormistenkte dukket opp.

For ett sted hadde alt gått skeis: På flyplassen i Istanbul ble de tre nektet å gå om bord i flyet fordi de manglet dokumenter. Tyrkisk politi satte dem på neste fly til Frankrike - men til Marseille.

855 kilometer unna Den «lille» endringen var imidlertid ikke det ventende politiet i Paris varslet om, ei var politiet i sørkystbyen.

Omlag 855 kilometer unna - ca sju timer i bil - sto Paris-politiet og ventet. I mellomtida rakk innenriksministeren å «offentliggjøre» at mennene var pågrepet.

- Uansett hvor utrolig det høres ut, så er det sant. Jeg vet ikke hva innenriksministeren kommer til å si, men hvis de ble overført på lovlig vis skulle de vært passet på fra Tyrkia til Frankrike, sier Pierre Dunac, som forsvarer en av de terrormistenkte.

Mennene skulle etter planen inn til avhør for å fortelle om sitt møte med terrorgruppa IS i Syria, ifølge France 24.

Siden ingen sto klare til å ta dem imot, ruslet de tre mennene ut av flyplassen. Så snart feilen ble oppdaget, ble de etterlyst.

- Angret seg, ville ut av IS De tre skal ha vært slutta til IS i Syria over en kortere periode, før de ifølge sine advokater «angret seg» og ville vekk. Da de uttrykte et ønske om å forlate IS, ble de angivelig fengslet av terrorgruppa,  som skal ha trodd at de var franske spioner, ifølge nettavisa.

- De kom til Frankrike av egen fri vilje. Det andre faktumet er at de kom seg gjennom tollen på flyplassen med passene sine helt uten å bli stoppet, sier advokaten.

350 franskmenn kjemper for terrororganisasjoner i Syria, ifølge den franske avisa Le Monde. Ifølge France 24 er omlag 930 franskmenn knyttet til krigingen i Irak og Syria - enten ved å ha reist eller planlegge å reise for å slutte seg til terrororganisasjoner.

Minst 60 av dem skal være kvinner.

- Det er en klassisk historie om unge franskmenn eller vestlige folk som drømmer om en islamsk stat - et samfunn bygget på religion - men som da de kommer dit blir livredde for de fanatiske holdningene, kriminaliteten og torturen, sier advokat Christian Etelin.

Ba om hjelp - De var sikre på at de kom til å få dødsdom, og begynte derfor å gjøre alt de kunne for å unnslippe IS. De overga seg til tyrkisk politi og ba om hjelp og sikkerhet, ifølge advokaten.

Franske myndigheter har fått krass kritikk for glippen, men skylder ifølge France 24 på politiet i Istanbul i Tyrkia.

Ifølge BBC mener myndighetene i Frankrike at hendelsen «er uheldig».

- Misforståelsen skjedde i mangel på godt samarbeid med tyrkiske myndigheter. Feilen viser at vi må styrke båndene våre, metodene vi bruker og handlingene vi foretar med tyrkiske myndigheter, sier Frankrikes forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian.