Stø kurs mot budsjettforlis

Frp krever ti milliarder, vil være fornøyd med fem, men får ikke mer enn to. Og første runde i spillet om budsjettet som startet i går, ender i brudd neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forventer begge parter i forhandlingene. Dagbladet får bekreftet både fra Frp og regjeringspartiene at ingen tror på en løsning i første runde.

- Vi tar et par møter sammen i neste uke, så blir det vel brudd, sier en kilde i Frp.

- Det er ingen hos oss som tror på en løsning allerede på dette stadiet, forteller en sentral KrF-er.

Krise i neste uke betyr imidlertid bare at forhandlingene løftes opp på et høyere nivå.

Steg for steg

For på trinn én, som ble innledet i går ved at Frp presenterte sine krav, spiller finanskomiteens medlemmer fra de involverte partiene rollene som oppvarmingsartister: Siv Jensen (Frp) mot Jan Tore Sanner (H), Ingebrigt Sørfonn (KrF) og May Britt Vihovde (V).

På trinn to tar de parlamentariske lederne over. Det betyr at Carl I. Hagen, som uansett har regien fra første takning, møter Oddvard Nilsen (H), Jon Lilletun (KrF) og Trine Skei Grande (V).

Det var på dette skjæret budsjettforhandlingene forliste i fjor. Carl I. Hagen godtok ikke det siste tilbudet på om lag 600 millioner kroner.

Tredje trinn var at statsminister Kjell Magne Bondevik kom på banen. Han spilte inn et siste forslag, men Hagen avslo. Dermed endte det til slutt i kabinettsspørsmål som Frp svarte med å la regjeringen sitte.

I år kan dette gjenta seg, men regjeringen har stor tro på at Frp vil ha interesse av å få til en avtale. Først må imidlertid Carl I. Hagen styre dramatikken opp til et nivå som gir maksimal oppmerksomhet om partiets politikk og posisjon.

Høyre, KrF og Venstre skal etter det Dagbladet forstår være villige til å fortsette tradisjonen med forlikene i 1999, 2000 og 2001 som ikke innebar mer enn mellom en og to milliarder i reelle flyttinger.

Kuttene klar

Samtidig tror regjeringspartiene at Frp vil være villige til å betale regningen uten å bruke mer oljepenger, men ved å kutte på andre områder.

Siv Jensen gjentok på gårsdagens pressekonferanse at partiet har en kuttliste klar. Det har regjeringspartiene også.

Her er Frp's krav

Skatt: Økte personfradrag og hevelse av toppskatten.

Årsavgiften: Bil ned 20 pst., gratis for campingvogner, halvert for motorsykler.

Alkohol: 25 prosents reduksjon på vin- og spritavgiftene.

Helse: Ingen heving av egenandelene og ingen endring av blåreseptordningen. 100 millioner kroner mer til psykiatrien. Mer behandling i utlandet. Skattefradraget for sykdomsutgifter som før, og ikke begrense uføres friinntekt.

Asylsøkere: Kutt i bevilgningene, vil jobbe for at færre kommer til Norge.

Pensjoner: Redusere avkortingen av pensjonen for par.

Veier: En milliard til veier.

Frp vil også prisjustere barnetrygden, sikre statlige midler til Bislett stadion og fremme prinsippvedtak om et eget utenlandsbudsjett.

FØRSTE RUNDE: Siv Jensen (Frp) og Jan Tore Sanner (H) tar seg av første runde i kampen om statsbudsjettet. De ble ikke enige under gårsdagens forhandlinger.