Stø kurs mot krise, og du får regninga

Norge styrer mot økonomisk krise - og politikernes eneste håp er at du og jeg tar ansvaret gjennom et magert lønnsoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens finansminister Gudmund Restad og hans regjeringskolleger gang på gang har manet til moderasjon fra partene i lønnsoppgjøret, gikk sentralbanksjef Kjell Storvik i går kveld langt i å anklage Gudmund Restad & co for ansvarsfraskrivelse.

- De politiske myndighetene synes å legge mye av ansvaret for stabiliteten i økonomien på partene i lønnsoppgjøret. Dette er et ansvar som går langt utover de muligheter og virkemidler som partene faktisk rår over. Det er derfor klare begrensninger for hva vi med rimelighet må kunne vente at inntektspolitikken kan håndtere, sa Storvik i sin årstale.

Kutt, kutt, kutt

De siste to åra har flertallet på Stortinget vedtatt så store utgiftsøkninger at statsbudsjettene ikke har hatt noen dempende effekt på norsk økonomi, som stadig svirrer raskere. Storvik har lenge uttrykt bekymring for konsekvensene.

I desember varslet Storvik at det var nødvendig å kutte statsbudsjettet med 12 milliarder kroner for å kjøle ned økonomien og unngå at bakrusen blir for sterk.

Overfor Dagbladet tar han nå til orde for at det er nødvendig å kutte enda mer, særlig fordi investeringene i oljesektoren ser ut til å øke med minst 12 milliarder kroner mer enn forutsatt i statsbudsjettet.

Har gitt opp

Men Storvik later til å ha gitt opp troen på at politikerne makter å kutte så mye i statsbudsjettet at det monner.

- Alt i alt synes det å ha formodningen mot seg at vi vil makte å styre konjunkturene slik at vi unngår et omslag om noen år, sa Storvik.

Som Storvik varslet i desember, venter Norges Bank at omslaget i norsk økonomi kommer i år 2000, særlig fordi konkurranseevnen vil bli svekket som følge av stadig høyere lønns- og prisvekst fram mot år 2000.

Dermed følger nedgangstider med lavere investeringer og økende arbeidsledighet, ifølge Norges Bank.

FIKK REFS: Statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Gudmund Restad ble refset så¨ørene flagret.