Sto opp til suksess

Dagfinn Lyngbø (27) er Komiker-Norges nye gullgutt. Over 12000 har sett «Dagfinn Lyngbø Live». Bergenseren håver inn 20000 kroner hver kveld og priser seg lykkelig for at han ikke la opp i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke siden Thomas Giertsen fylte Chateu Neuf og Centralteatret, har en norsk standup-er vært i nærheten av Lyngbøs publikumstekke. På to knappe måneder solgte 27-åringen 5000 billetter i hjembyen Bergen. I Oslo er det allerede bebudet 18 ekstraforestillinger. Fortsetter det på denne måten, vil nærmere 25000 ha sett forestillingen innen mars. Det gir Lyngbø rundt 1,5 millioner i lomma. Før norgesturneen begynner.

- Standup har hatt et veldig oppsving de siste årene, mye takket være Thomas Giertsen som viste vei, sier Dagfinn.

Men ellers er det få likheter mellom de to. Lyngbø har ikke en gang datet Aqua-Lene.

- Ikke dritings

- Jeg er ikke en del av den «nye» humorgenerasjonen, som på død og liv skal bryte tabuer. Jeg er ikke så glad i den type humor, og synes ofte det går over streken. Jeg ler av vitsene, men ville aldri brukt dem selv.

For Dagfinn er ingen satiriker. Det nye showet, med undertittelen «En krysning flykter fra sin mor», bærer preg av personlige opplevelser. De handler om morens sykehusinnleggelse, frykten for å bli gammel, og rettsvesenet.

Dagfinn Lyngbø debuterte 20 år gammel på en premierefest for en lokal russerevy. I noe redusert tilstand.

- Jeg var ikke dritings, men i hvert fall beruset. Trubaduren som underholdt tok en pause, og jeg grep mikrofonen. Jeg klarte jo å snakke, og folk lo.

Etterpå spurte daglig leder ved puben om Lyngbø ville opptre neste helg, edru.

Siden gikk det slag i slag, skjønt uten det helt store gjennombruddet. I sommer floppet han med «Agurknytt» på TV2. Som deltaker i «Lyckliga Gatan» fikk han bedre kritiker og gode seertall. Så ville han slutte.

- Ville slutte

- Det hadde skjedd så mye en stund, og så sto vinteren for tur med masse reising og hardt arbeid. Jeg var så lei av å reise alene, jeg ville ikke mer.

Lyngbø fikk jobb som tekstforfatter i et reklamebyrå, og var bestemt på å slutte som komiker.

Da var det Stand Up Norge hvisket ham vennlig i øret, ga ham premieredato i november og lovet at han aldri skulle reise alene mer.

- Jeg har jobbet som standupkomiker på full tid siden 1995, nå kom plutselig alle resultatene på en gang.

Sjarmbombe

Kritikerne strødde rundt seg med overstrømmende superlativer etter Oslo-premieren, selv om Dagfinn var litt ute av seg.

- Jeg fikk panikk da jeg så «de eldre» (Dagbladets, VGs og Aftenpostens anmeldere, journ. anm.) i salen på premieren, men det gikk jo bra.

Nå trives han som nyetablert kjendis.

- Det er ikke dumt å være singel når du har suksess, ler Lyngbø. Som også har merket seg at de fleste kvinner ønsker seg «en mann med god humor».

Og når sant skal være sagt...

- Jeg ble jo kalt en sjarmbombe av anmelderne.