Sto på «ekstremist-liste» med 11 500 navn

Politiet hadde kjennskap til flere av Paris-terroristene. Minst to av dem sto oppført på politiets liste over ekstremister, fem av dem hadde kriget i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når blodet har tørket i Paris gater og landesorgen er over, kommer tiden for selvransakelse.

Noen som må tåle tøffe spørsmål de kommende dagene er fransk politi og etteretning.

Til tross for at Paris opererte på høyeste terrornivå, og at den franske etteretningen i mai fikk utvidede fullmakter, klarte de åtte terroristene å planlegge og koordinere den grusomme terroraksjonen, og de rakk å drepe 129 mennesker og skade 430 før de ble stanset.

Det er nå kjent at fransk etteretning hadde kjennskap til flere av de åtte terroristene som utførte angrepet mot Paris fredag. De fikk også senest i sommer advarsler fra blant annet tyrkisk politi om en av terroristene.

11.500 navn For Frankrike, som er det landet i Europa med den største muslimske befolkningen, kan det synes som om utfordringen er at antallet «kjente ekstremister» er så høyt at man uansett ikke klarer å holde kontroll på alle.

TERRORISTENE: Med klokka fra øverst fra venstre: Den antatte hjernen bak angrepet, den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud (28), den franske statsborgeren og mistenkte rømlingen Salah Abdeslam (26), Den franske statsborgeren Bilal Hadfi (20)som sprengte seg utenfor Stade de France, og Samy Amimour (28), som angrep konserthallen Bataclan. Foto. AFP PHOTO / VARIOUS HANDOUTS
TERRORISTENE: Med klokka fra øverst fra venstre: Den antatte hjernen bak angrepet, den belgiske statsborgeren Abdelhamid Abaaoud (28), den franske statsborgeren og mistenkte rømlingen Salah Abdeslam (26), Den franske statsborgeren Bilal Hadfi (20)som sprengte seg utenfor Stade de France, og Samy Amimour (28), som angrep konserthallen Bataclan. Foto. AFP PHOTO / VARIOUS HANDOUTS Vis mer

Minst to av terroristene sto på lista «Fiche S» («S-fila»), som er en liste over kjente ekstremister.

På den lista er det også 11.500 andre navn.

«Fiche S» er igjen én av 21 underkategorier som er del av et varslingssystem som går helt tilbake til 1969. Det skal være 400.000 navn i hele systemet, sortert etter 16 farlighetsgrader.

Tyrkia advarte En av de to angriperne som sprengte seg utenfor Stade de France var registrert med en såkalt S-fil hos fransk politi.

Han hadde reist til syria i 2013 og kom tilbake til Frankrike våren 2014.

Tyrkiske myndigheter hevder at de advarte frankrike om mannen to ganger, i desember 2014 og i juni i år.

Også Sami Amimour, en av skytterne ved Bataclan var i registeret over farlige ekstremister. Han ble anholdt i 2012 mistenkt for samarbeid med terrorister. Etter at han ikke overholdt meldeplikten og reiste til Syria, ble han etterlyst internasjonalt.

Likevel var han tilsynelatende i stand til å ferdes fritt i Frankrike fra han kom tilbake i oktober 2014 og fram til angrepene fredag.

Også Abdel-Hamid Abu Oud, som har blitt omtalt som «hjernen» bak angrepet, var allerede i januar identifisert som en medsammensvoren til to jihadister som ble drept i skuddveksling med politiet i den lille belsgiske byen Verviers.

Mennene som ble skutt var to tidligere syriakrigere som man mistenkte planla en terroraksjon.