Sto på «ekstremist-liste» med 11 500 navn

Politiet hadde kjennskap til flere av Paris-terroristene. Minst to av dem sto oppført på politiets liste over ekstremister, fem av dem hadde kriget i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når blodet har tørket i Paris gater og landesorgen er over, kommer tiden for selvransakelse.

Noen som må tåle tøffe spørsmål de kommende dagene er fransk politi og etteretning.

Til tross for at Paris opererte på høyeste terrornivå, og at den franske etteretningen i mai fikk utvidede fullmakter, klarte de åtte terroristene å planlegge og koordinere den grusomme terroraksjonen, og de rakk å drepe 129 mennesker og skade 430 før de ble stanset.

Det er nå kjent at fransk etteretning hadde kjennskap til flere av de åtte terroristene som utførte angrepet mot Paris fredag. De fikk også senest i sommer advarsler fra blant annet tyrkisk politi om en av terroristene.

11.500 navn For Frankrike, som er det landet i Europa med den største muslimske befolkningen, kan det synes som om utfordringen er at antallet «kjente ekstremister» er så høyt at man uansett ikke klarer å holde kontroll på alle.

Minst to av terroristene sto på lista «Fiche S» («S-fila»), som er en liste over kjente ekstremister.

På den lista er det også 11.500 andre navn.

«Fiche S» er igjen én av 21 underkategorier som er del av et varslingssystem som går helt tilbake til 1969. Det skal være 400.000 navn i hele systemet, sortert etter 16 farlighetsgrader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer