Ukraina-krigen

- Sto på hemmelig drapsliste

Dokumenter skal avsløre Russlands tidagersplan for å beseire Ukraina.

- NESTEN TATT: President Volodymor Zelenskyj og familien var minutter unna å bli tatt av russiske spesialstyrker natt til 24. februar, ifølge nære medarbeidere. Foto: Shutterstock/NTB
- NESTEN TATT: President Volodymor Zelenskyj og familien var minutter unna å bli tatt av russiske spesialstyrker natt til 24. februar, ifølge nære medarbeidere. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

I løpet av ti dager skulle Russland ta over Ukraina og drepe landets toppledelse, for så å annektere landet innen august.

Det går fram av hemmelige dokumenter den britiske forsvars- og beredskapstenketanken RUSI hevder å ha fått tilgang på, melder Sky News.

Dokumentene er ifølge RUSI - som har sterke bånd til det britiske militæret - undertegnet av president Vladimir Putin selv. Bare en liten krets i den russiske toppledelsen skal ha kjent til hvor omfattende invasjonsplanene faktisk var.

SKAL HA UNDERTEGNET: President Vladimir Putin hevdes å ha undertegnet dokumentene personlig. Foto: Vladimir Astapkovitsj / Sputnik / NTB
SKAL HA UNDERTEGNET: President Vladimir Putin hevdes å ha undertegnet dokumentene personlig. Foto: Vladimir Astapkovitsj / Sputnik / NTB Vis mer

De fleste militære lederne visste ingenting om «spesialoperasjonen» bare dager i forveien, og de taktiske enhetene fikk bare noen timers varsel, ifølge dokumentene.

Spesialsoldater

De russiske styrkene skulle raskt ta kontroll over kraftverk, flyplasser, vannreservoar, sentralbanken og parlamentet. Spesialsoldater skulle ta seg av drapene på toppolitikerne, ifølge RUSI.

Ifølge tenketanken - som i sin tid ble grunnlagt av Arthur Wellesley / hertugen av Wellington etter napoleonskrigene - synes russerne å ha antatt at ukrainske myndighetspersoner «enten ville flykte eller bli tatt til fange som følge av invasjonens hurtighet».

Russland invaderte Ukraina natt til 24. februar, og gjorde straks framstøt mot hovedstaden Kyiv. En rekke kilder nær president Voldymyr Zelenskyj har fortalt Time hvordan han, familien og en rekke høytstående politikere hårfint unngikk å bli tatt av russiske spesialsoldater denne natta.

Zelenskyj-familien og politikerne forskanset seg i presidentpalasset sammen med vaktene, som delte ut våpen til de tilstedeværende, flere av dem helt uten våpentrening.

- Det var som et galehus. Automatgevær til alle fortalte Oleksyj Arestovytsj i den ukrainske militære etterretningen til Time.

Det ble også meldt at ei tsjetsjensk spesialgruppe tidlig i krigen ble sendt for å drepe Zelenskyj. Teamet skal imidlertid ha blitt «eliminert» før de kom så langt, ettersom ukrainerne angivelig ble tipset av kilder i det russiske spesialpolitiet FSB.

ANGREP: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier det spekuleres på om Russland vil trappe opp angrepene på sivile mål og infrastruktur i Ukraina. Programleder: Andrea Viland Ask Vis mer

Fire kategorier

Ifølge RUSIs dokumenter hadde den russiske etterretningen på forhånd utarbeidet lister over ukrainere, fordelt på fire kategorier:

  • De som skulle bli drept
  • De som trengte undertrykkelse og avskrekkelse
  • De som ble ansett som nøytrale og burde bli oppfordret til å samarbeide
  • De som var klare til å samarbeide

Den ukrainske befolkningen skulle registreres gjennom dør-til-dør-aksjoner og «filtreringsleirer», ifølge dokumentene.

Mens regionale toppledere som oblastguvernører skulle overtales til å samarbeide med okkupasjonsmakten, skulle sikkerhetspolitiet FSB ta lokale tjenestemenn til fange.

Over tid skulle dessuten russiske lærere og andre tjenestemenn fases inn i det okkuperte landet for å begynne «omskoleringen av ukrainere».

Russland planla ifølge RUSI å innlede invasjonen med «massiv missil/luft-offensiv» mot militære mål. Kritisk infrastruktur som kraftverk og jernbane skulle imidlertid spares, ettersom den hadde en nøkkelrolle i prosessen med å okkupere Ukraina.

Flyktet ikke

Som kjent lyktes ikke russerne med å innta Kyiv, og Ukrainas toppledelse unnslapp. Zelenskyj og regjeringen flyktet heller ikke, men baserte krigsledelsen i hovedstaden.

Etter at russerne mislyktes i å ta Kyiv og velte lederskapet, konsentrerte de etter hvert krigsinnsatsen i Donbas-regionen i øst, som fremdeles er krigens hovedarena.

De siste ukene har ukrainsk infrastruktur stadig blitt bombardert, i noe som av vestlige analytikere anses som et russisk forsøk på å tvinge sivilbefolkningen i kne i lys av den kommende vinteren.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevdet denne uka imidlertid at styrkene gjør alt de kan for å skåne sivile, og nekter samtidig for at den rammede infrastrukturen er sivil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer