Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sto på knærne i snøen og fødte foran Rikshospitalet

Lille Ella kom til verden på parkeringsplassen.

EKSPRESSFØDSEL: Lille Emma så verdens lys i den kalde Oslo-morgenen på parkeringsplassen utenfor Rikshospitalet. Her får hun en av sine første måltid, med den stolte moren Josefine Aamodt (25) Foto: PRIVAT
EKSPRESSFØDSEL: Lille Emma så verdens lys i den kalde Oslo-morgenen på parkeringsplassen utenfor Rikshospitalet. Her får hun en av sine første måltid, med den stolte moren Josefine Aamodt (25) Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag tidlig, klokken 04.40, ville lille Ella ut: Ti meter fra inngangen til Rikshospitalet i Oslo.

Gravide Josefine Aamodt (25) hadde akkurat rukket å komme seg ut av bilen på vei til fødestua, da hun måtte stoppe opp midt i den hustrige vinterkulda.

- Jeg sto på knærne i snøen og fødte henne på parkeringsplassen, foran entreen til Riksen. Min mann tok imot hodet der ute, stråler en lykkelig og nybakt mor til Dagbladet.no.

Far tok imot hodet
Hennes mann, Jan Eivind Aamodt, ringte opp til Rikshospitalet for å fortelle om den uvanlige fødselen som var på trappene, og to sykepleiere kom løpende ut med en seng.

I siste sekund fikk de transportert Aamodt inn til resepsjonen, hvor lille Ella — fire kilo tung og drøye femti centimeter lang — kom til verden i sin hele og fulle prakt.

- Jeg hadde sko, jakke og alt på. Og hun var jammen ikke så liten, skriver Josefine på bloggen Prinsessans Dagbok, hvor hun skildrer den dramatiske fødselen.

Ifølge journalen tok hele fødselen bare ett minutt, sier Josefine, som opprinnelig er fra Sundsvall i Sverige, men nå bor på Klemetsrud med mannen som er norsk.

Hun fikk aldri noen indikasjoner på at hele prosessen skulle gå så fort, da vannet gikk i natt — nøyaktig på terminen.

STOLT MOR: Josefine Aamodt sier at alt står svært bra til med mor og barn, etter den kalde velkomsten 04:40 i morges. Foto: PRIVAT
STOLT MOR: Josefine Aamodt sier at alt står svært bra til med mor og barn, etter den kalde velkomsten 04:40 i morges. Foto: PRIVAT Vis mer

Riene ble sterkere
- Vi ringte bestemor, som kom 45 minutter senere. Vi pakket baggene, og kjørte rolig inn mot sykehuset, sier hun til Dagbladet.no.

Men etterhvert som de nærmet seg sykehuset ble lille Ella mer og mer ivrig på å komme ut.

- Riene ble sterkere og sterkere da vi var fem minutter unna. Så jeg stilte meg på knærne i snøen, sier hun, og innrømmer at hun var noe bekymret over omstendighetene.

- Jeg håpet bare at det skulle gå bra. Man skal jo ikke presse uten at det er en jordmor tilstede, men alt gikk bra med oss begge, og fantastisk at det gikk så fort, forteller hun.

Allerede i kveld er hun hjemme med nyfødte Ella, og har feiret ekspressfødselen - som først ble omtalt av Expressen.se - med slekt, venner og pannekakemiddag.

STOLT FAR: Jan Eivind Aamodt hilser datteren velkommen, etter at hun var utålmodig med å komme til verden. Foto: PRIVAT
STOLT FAR: Jan Eivind Aamodt hilser datteren velkommen, etter at hun var utålmodig med å komme til verden. Foto: PRIVAT Vis mer

Trøtt og mett
Alt står svært godt til med den lille, trass det kalde møtet med verden, sier Josefine, og opplyser at hun allerede har funnet en ny og god venn i sin storebror Elian (2,5).

- Han er så stolt og klemmer og koser, så det var godt at vi kunne komme hjem så fort. Nå har hun sovet og spist, og er ganske trøtt, sier Josefine Aamodt.

Informasjonsrådgiver Gina Scholz ved Rikshospitaler bekrefter den uvanlige fødselen i morgentimene i dag, og opplyser at det er ekstremt sjeldent at barn blir født på parkeringsplassen.

- Jeg har snakket med overjordmoren, som sier de aller fleste rekker å komme seg inn, sier Scholz til Dagbladet.no.

FIKK HJELP: To sykepleiere fikk fraktet fødende Josefine Aamodt inn til resepsjonen, hvor fødselen ble fullført. Foto: PRIVAT
FIKK HJELP: To sykepleiere fikk fraktet fødende Josefine Aamodt inn til resepsjonen, hvor fødselen ble fullført. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling