Sto støtt i stormen

- Jeg er vant til at det blir reaksjoner, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

KJEFT: Ap-leder Jonas gahr Støre fikk kjeft for å tenke høyt om kontantstøtten. I ettermiddag forklarte han seg for landsstyremøtet. Foto: Øistein Norum Monsen
KJEFT: Ap-leder Jonas gahr Støre fikk kjeft for å tenke høyt om kontantstøtten. I ettermiddag forklarte han seg for landsstyremøtet. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre våknet til medieoppslag om kvinneopprør. Ap-lederen fikk kjeft for å åpne opp for å beholde deler av kontantstøtten, men virket uberørt av kritikken.

Manglende respekt Under landsstyremøtet i Folkets Hus i ettermiddag ble familiepolitikk det store samtaletemaet. Flere sentrale Arbeiderparti-kvinner ristet på hodet over manglende respekt for landsmøtevedtaket om å avvikle kontantstøtten.

Jonas Gahr Støre mener selv han er på trygg grunn.

- Politikken vår ligger fast. Prioritet på mange nok barnehageplasser, lave priser og høy kvalitet. Men det er ikke et sosialdemokratisk stempel at barn skal rett i barnehage etter 12 måneder. En del barn kan ha behov for å være hjemme noen måneder til. Skal vi da legge til rette for å finne løsninger på det? Jeg mener at svaret er ja. Hvordan vi gjør det, får vi diskutere. Men det er et stykke unna de overskriftene jeg har sett det siste døgnet.

- Ble reaksjonene sterkere enn du hadde regnet med?
- Nei, jeg er vant til at det blir reaksjoner. Men jeg tenker at etter hvert som vi får beskrevet hva dette handler om, så tror jeg vi får dette over i en mer engasjert diskusjon i partiet. Det er det jeg ønsker. Jeg sa fra om det da jeg ble valgt til partileder at i familiepolitikken må vi ta opp i en gammel tradisjon om aktivt lytte til hva de som berøres av politikken erfarer. Jeg møter mange småbarnsfamilier under stort stress, under sterkt krysspress for å få arbeid, familie og omsorg til å gå opp. Offentlig politikk må legge til rette for mindre press.

- Du er kjent for å tenke høyt om politikk, er det det du også har gjort nå...?

- Arbeiderpartiet skal være trygg på at de har en leder som står på partiprogrammet. Det er ikke noen tvil om det i noe spørsmål. Men politikk er i utvikling og jeg mener vi er i en tid da det er godt for oss å tenke høyt. Det er også partilederens oppgave å ta noen av disse debattene ut i partiet. Jeg blir ikke veldig skremt av de som advarer mot det, eller roper høyt mot det. Vi får testet argumentene og måle dem opp mot partiholdningene rundt om i landet, og så blir det politikk av det.

- Og så fikk du politisk debatt foran landsstyremøtet, da?

- Ja, og det trenger demokratiet.

Ufravikelig Nestleder Helga Pedersen ser ingen grunn til å fravike landsmøtevedtaket.

- Jeg er helt enig i at Arbeiderpartiet skal være i førersetet for å finne fleksible løsninger for familien som gjør at både kvinner og menn kan kombinere arbeidsliv og familie. Og så mener jeg at det landsmøtevedtaket vi gjorde i fjor står seg veldig godt for framtida, sier Helga Pedersen.

- Hva tenker du om å vurdere mer fleksible overgangsordninger, slik partilederen åpnet for?

- Arbeiderpartiet skal alltid være åpen for å se på tiltak som kan forbedre familiepolitikken, men jeg mener altså at landsmøtevedtaket fra i fjor står seg veldig godt, gjentar Ap-nestlederen.

Libe Rieber-Mohn mener at å gjeninnføre kontantstøtten er å gå i helt feil retning.

- Det er å betale folk i arbeidsfør alder for ikke å jobbe. Man kan få til mykere overganger ved å bruke av tidskontoen inntil barnet er tre år. Men å betale folk som sier nei til barnehageplass for at de skal få lov til å være hjemme mener jeg er feil. Flott at folk tar de valgene, hvis de har mulighet til det. Men det er galt at vi andre skal betale for det, sier Libe Rieber-Mohn.

Hun mener kontantstøtten er integreringsfiendtlig, fordi den bidrar til å holde kvinner borte fra arbeidslivet.

- Du ble ikke overbevist av partilederens redegjørelse i talen til landsstyret?

- Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg står på landsmøtets vedtak, og satt i redaksjonskomiteen, som kjempet fram en bedre formulering hvor vi helt krystallklart sa at kontantstøtten skal avvikles. Så hadde vi en passus om at familier som har barn født etter 1. september, som kan få et lite gap, selv med to barnehageopptak i året, skal kunne motta kontantstøtte. Men da er vilkåret at de har søkt på barnehageplass og venter på det. Og ikke bare passivt mottar ytelsen. 

- Bidrar Jonas til å revitalisere debatten?

- Det er bra å tenke nytt, men kontantstøtte er ikke moderne familiepolitikk

De minste barna Trond Giske har ingen ting i mot partilederens høyttenkning:

- Vi har et klart mål om at alle skal få barnehageplass, også de minste barna. Det var derfor vi foreslo flere barnehageopptak i året, også for ettåringene.  Det stoppet Høyre/Frp-regjeringen. Da må vi være villige til å se på andre muligheter, når mange familier med ettåringer står uten barnehageplass, sier Trond Giske.