Jamal Khashoggis enke i eksklusivt intervju i Dagbladet:

Sto utenfor døra mens forloveden ble brutalt drept

Hatice Cengiz, den drepte Jamal Khashoggis enke, dro sammen med Khashoggi til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Så ble han brutalt drept mens hun selv sto på gata og ventet på ham.

FORTELLER OM DAGEN KHASHOGGI BLE DREPT: Hatice Cengiz og Jamal Khashoggi skulle bare få papirer på at Jamal var ugift ved det saudi-arabiske konsulatet i Istanbul. Han kom aldri ut av konsulatet i live. Foto: Jim Watson / AFP / NTB
FORTELLER OM DAGEN KHASHOGGI BLE DREPT: Hatice Cengiz og Jamal Khashoggi skulle bare få papirer på at Jamal var ugift ved det saudi-arabiske konsulatet i Istanbul. Han kom aldri ut av konsulatet i live. Foto: Jim Watson / AFP / NTB Vis mer
Publisert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

- Jeg mistet mannen jeg elsker, mitt livs kjærlighet, i et drap som er et mørkt kapittel i vår historie.

Slik starter enka Hatice Cengiz sin historie til Dagbladets lesere. Det er gått over to år siden en hel verden ble sjokkert da den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble kvalt og partert på hjemlandets konsulat i Istanbul. Det var et overlagt og planlagt drap, utført etter ordre fra høyeste hold i Saudi-Arabia, ifølge USAs etterretning og en FN-rapport.

- Når du opplever grusomme ting, endres ditt syn på livet voldsomt. Livet er noen ganger uvirkelig smertefullt, legger hun til.

- Det var kjærlighet med en gang med Jamal. Det tok ikke lang tid fra vi møttes, før Jamal spurte om jeg ville gifte meg med ham. Forholdet ble følelsesmessig og seriøst nærmest med en gang, og det gikk mot ekteskap.

- Glad i Saudi

Den 2. oktober, to år etter parteringsdrapet, sto den tyrkiske arabisten og PHD-studenten på EU-parlamentets talerstol. Hun ba lederne om å droppe G20-møtet denne måneden (november), i tillegg til å kreve en rettferdig rettssak:

- De ansvarlige må straffes – og verden må ikke glemme, sa hun.

Fem offentlige tjenestemenn ble opprinnelig dømt til døden i Saudi-Arabia for drapet på Khashoggi, men dødsdommene ble seinere opphevet og kraftig redusert.

Kronprins Mohammed bin Salman som er anklaget for å ha beordret drapet, nekter for det, men har beklaget det han kaller en feil.

- Da Jamal dro i eksil i 2017, fortsatte han å skrive om hjemlandet, i håp om en lysere framtid for Saudi-Arabia. Han ønsket demokrati, men alt går i motsatt retning. Enhver som hever stemmen blir arrestert eller forsvinner, forteller Cengiz.

Hun understreker at Khashoggi var «én fra palasset, ikke utenfra». I mange år hadde han vært en rådgiver for regimet, men da alt ble verre, «dro han i eksil og skrev for en bedre framtid for landet».

- Før jeg møtte Jamal, kjente jeg Saudi-Arabia gjennom forskning og arabiskstudier. Gjennom ham ble jeg kjent med et rikere Saudi-Arabia. Han pratet om landets skikker og tradisjoner. Om uoppdagede områder. Vi pratet også om det negative, men det beskrev han som en utvikling som har skjedd de seinere åra. Han var glad i landet sitt, sier hun.

Redd for konsulatet

Vi er tilbake i september 2018: For at Cengiz og Khashoggi skulle få gifte seg, måtte han skaffe et offisielt saudisk dokument som sa at han var ugift. Cengiz ble redd da hun så hvor «alvorlig, opprørt og trist» Khashoggi ble av tanken om at han måtte gå til det saudiske konsulatet i Istanbul.

- Han fryktet ubehagelige spørsmål og krav om at han måtte returnere til hjemlandet. Men han ville gifte seg offisielt og vi gikk sammen til konsulatet uten å informere dem på forhånd, erindrer Cengiz.

Den 28. september 2018, fire dager før drapet, dro de to til det etter hvert så kjente konsulatet i Istanbul. Cengiz måtte vente utenfor. På det saudiske konsulatet første gang tok de Khashoggi varmt imot. De ønsket ham velkommen og spurte om hans liv og helse, forteller hun

«JEG FÅR IKKE PUSTE»: CNN har fått tak i en transkripsjon av opptaket som ble tatt i minuttene før og etter henrettelsen av journalist Jamal Khashoggis. Dette var hans siste ord. Video: CNN Vis mer

- De tilbød snacks, var veldig greie, og sa han kunne komme tilbake etter noen dager. De skulle gjøre alt papirarbeidet klart. Vi var lettet og veldig glade, og hadde det så fint sammen.

Varslet Erdogan

Lite visste paret om den hektiske planleggingen og reiseaktiviteten som nå startet mellom det saudiarabiske konsulatet i Istanbul og Saudi-hovedstaden Riyadh.

Den 2. oktober, samme dag som Khashoggi hadde avtale om å møte på Saudi-konsulatet, ankom et team på 15 personer fra saudisk etterretning og sikkerhetstjeneste. De fleste kom med et privatfly direkte fra Riyadh til Istanbul, viser FN-granskningen. De utenlandske ansatte på det saudiske konsulatet fikk beskjed om å ta seg fri denne dagen.

- Jamal ringte konsulatet og de sa dokumentet hans var klart for avhenting klokka 13. Vi tok taxi og jeg ventet utenfor, som sist. Det var som en hvilken som helst dag. Når jeg tenker på det i dag, skjønte verken han eller jeg hvilken forferdelig dag vi hadde foran oss. Ikke noe er verre for meg nå, enn å tenke tilbake på og huske denne dagen, sier hun.

- Jeg ventet ute på Jamal, og kunne ikke vite at jeg aldri ville få ham tilbake. Da visste jeg ikke at jeg aldri ville høre stemmen hans igjen. Etter et par timers venting, ringte jeg konsulatet. De sa at han ikke var der, sier hun.

Cengiz kontaktet tyrkiske myndigheter, venner og familie.

- Jeg følte meg ikke truet, men var engstelig. Det var skremmende og engstelig å vente alene. Jeg ventet til det ble seint. Etter midnatt hadde media blitt varslet og kom til åstedet, sier hun.

- DE VET HVOR LIKET ER: Den drepte journalisten Jamal Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, snakker ut. Video: ABC News / NTB Scanpix / CNN / Ingrid Cogorno, Dagbladet Vis mer

Hjemme i frykt

Cengiz dro hjem i håp om at kjæresten ville dukke opp der. Men han kom aldri. Dagene etterpå sto hun utenfor konsulatet og ventet, akkurat som mediefolk og skuelystne. Hun ga seg ikke til kjenne som Khashoggis tilkomne.

Da nyhetene om at det kom «spesialgrupper fra Saudi til Istanbul med privatfly» ble kjent, bestemte hun seg for å følge nyhetene hjemmefra.

- Jeg følte meg alene, var for trist og nervøs til å gå ut, sier hun.

Cengiz klamret seg til håpet om at kjæresten var i live.

ETTERLYSER STRAFF: Hatice Cengiz maner verden til å fortsette å kreve straff for dem som sto bak drapet på Jamal Khashoggi. Her er hun i et tyrkisk tv-program for å fortelle om drapsdagen. Foto: HaberTurk TV via AP /NTB
ETTERLYSER STRAFF: Hatice Cengiz maner verden til å fortsette å kreve straff for dem som sto bak drapet på Jamal Khashoggi. Her er hun i et tyrkisk tv-program for å fortelle om drapsdagen. Foto: HaberTurk TV via AP /NTB Vis mer

- Så ble nyheten om at han var død publisert overalt. Jeg ville tro at han var i live. Å tenke annerledes ville ødelegge meg, og jeg sa til meg selv at livet ikke kan være så brutalt. Jeg opplevde ikke bare å miste min kjære, men også håpet og troa på menneskeheten, sier hun.

40-åringen vet ennå ikke hvor liket av Khashoggi tok veien. FN-rapporten om drapet slår fast at «en operasjon av et slikt kaliber ikke kunne bli gjennomført uten at kronprins Muhammad bin Salman var informert».

Cengiz viser til at «de kriminelle» som står bak drapet fortsatt er ustraffet.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

To uvirkelige, lange og grusomme år har gått. Å gjenfortelle er vondt.

- Jeg forteller dere historien fordi det er bedre at folk vet hva som skjer. Jamal var en veldig bra person, sier hun og fortsetter:

- Hele verden fordømte drapet på Jamal. Men ser vi på situasjonen i Saudi nå, er den enda verre. Enhver som er mot systemet blir enten drept eller stengt inne. Regimet fortsetter jakten på motstandere som om ikke noe har skjedd.

Hun har mer på hjertet:

- Jamal var en som alltid forsøkte å tenke bra om folk og om sitt eget land. Han var så optimistisk og godtroende at det var umulig for ham å tenke at de kunne gjøre noe så grusomt mot ham. Han ble et offer for sin egen optimisme, men vi kan ikke være likegyldige til sviket mot ham.

-Ikke glem

Dagbladet lurer på om hun sjøl er redd for sitt eget liv.

- Alle er redde for å miste livet, og ingen burde bli vant med ideen om at deres liv er i fare. Likevel mener jeg det viktigste er å ha i mente at de som organiserte og utførte dette drapet ikke var redde for konsekvensene. Hvorfor er de ikke redde? At de er så fryktløse og skamløse, skremmer meg mest og er det som skaper mest frykt blant regimets motstandere, sier hun og avslutter:

- Jeg prøver å komme videre med livet mitt, og føler et moralsk og humanitært ansvar om å forfølge denne saken. Som en forsker og skribent vil jeg fortsette arbeidet for rettferdighet for Jamal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer