Stockholm brenner, femte natta på rad

Opptøyene fortsetter.

NYE BRANNER:  Opptøyene fortsatte på fjerde natten torsdag kveld. Foto Fredrik Sandberg/ Foto: AP Photo/Scanpix
NYE BRANNER: Opptøyene fortsatte på fjerde natten torsdag kveld. Foto Fredrik Sandberg/ Foto: AP Photo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (DAGBLADET): For femte natt på rad brøt de torsdag kveld ut nye branner i Stockholms-forstadene. Så langt ser det ut som om dagens opptøyer har gått hardest for seg i Rinkeby sentrum, der om lag 500 ungdommer hadde samlet seg tidligere i kveld.

Totalt ble fem biler ble satt i brann på Rinkeby torg i løpet av natten.

Økt beredskap  Nå er brannene slukket. Stockholm-politiet har varslet at de ville trappe opp innsatsen i forstadene i kveld og natt, men opptøyene fortsetter altså likvel. Fra flere forsteder er det meldt om småbranner i kveld.

Opptøyene må likevel sies å være langt roligere i kveld enn i går. Det er ikke meldt om steinkasting i kveld, opplyser Politiet, ifølge svenske Expresssen. Det har heller ikke Dagbladet sett i kveld.

Dagbladet har snakket med flere Stockholm-beboere som er lei av stadige branner, hærverk og vold.

Soraia Guled (21) har bodd hele livet i Stockholm-forstaden Husby men etter tre netter med branner, steinkasting og hærverk føler hun seg ikke hjemme her lenger. Hun føler seg utrygg  - og det aksepterer hun ikke.

Det gjorde hun klinkende klart da hun onsdag  kveld holdt en appell på Husby torg - som hittil har vært opprørets sentrum.

- Vi vil vise at vi som bor her, ikke tolererer vandalisme, vold og branner. At vi ikke aksepterer at våre områder ødelegges, og at vi ikke vil føle oss utrygge i våre egne hjem og i våre gater, sa hun da.

Vil ta gata tilbake - Vi aksepterer verken volden fra politiet eller fra bråkmakerne, sier vennina Ailia Mosef (20) til Dagbladet.

De var to av flere Husby-innbyggere som onsdag mobiliserte for å forhindre ny uro i Stockholms-forstaden. Da Dagbladet var på stedet onsdag kveld, hadde et par hundre mennesker møtt opp for å følge appellene og for «å ta gata tilbake».

- Det beste man kan gjøre er å la sivilsamfunnet stille opp og vise at dette ikke er greit. Det har betydelig større slagkraft enn at politiet eller politikere snakker om hvordan det skal være, sier Jörgen Karlsson, sjef for det lokale politiet, ifølge NTB.

Men ingen Huseby-innbyggere Dagbladet snakket med onsdag eller torsdag, hadde særlig tro på at bråkmakerne ville la seg stanse  med det første.

VIL TA GATA TILBAKE: Ailia Mosef (20) og Soraia Guled (21) vil ta gata tilbake. De er lei opprør og bilbranner i gatene på Husby i Stockholm. Dette er også vår by, sier jentene til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL TA GATA TILBAKE: Ailia Mosef (20) og Soraia Guled (21) vil ta gata tilbake. De er lei opprør og bilbranner i gatene på Husby i Stockholm. Dette er også vår by, sier jentene til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer