Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stol ikke på ditt nye el-anlegg

Splitter nye el-anlegg kan gi dødelige støt og starte branner, viser fersk rapport

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et nytt elektrisk anlegg i hjemmet er ingen umiddelbar sikkerhet mot brann og andre ulykker.

Nesten halvparten av alle nye elektriske anlegg har nemlig ulike feil, viser en ny rapport.

Rapporten fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) avdekker at nye el-anlegg har flere feil nå enn for fem år siden. Undersøkelsen er basert på kontroller både i privathjem og innenfor industrien.

- Folk stoler jo på installatøren som kommer til dem, og tenker kanskje ikke over dette, sier Ørjan Steen, leder for avdelingen for elektriske anlegg i DSB.

Flere alvorlige feil

Undersøkelsen viser at nær halvparten av alle nye elektriske anlegg har ulike typer feil ved seg. I mange av tilfellene er feilene alvorlige.

- Ut fra kontrollene virker det som om det er flere alvorlige feil enn tidligere, sier Steen.

Slike feil kan helt uventet gi dødelige utslag.

IKKE TRYGT: Nesten halvparten av alle elektriske anlegg har feil, viser en rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap Illustrasjonsfoto: Scanpix
IKKE TRYGT: Nesten halvparten av alle elektriske anlegg har feil, viser en rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- De alvorligste feilene er jo de som fører til støt, ofte jordingsfeil. Det kan være dødelig hvis man for eksempel får støt gjennom vann, sier Steen.

Andre alvorlige feil kan føre til at det oppstår brann i det elektriske anlegget, noe som er en vanlig brannårsak i norske hjem.

Skjerper kontrollen

DSBs tilsvarende undersøkelsen fra 2001 viser at 43% av el-anleggene hadde feil. I 2005-undersøkelsen er feilprosenten på alt fra 40 og oppover på ulike steder i landet.

På et enkelt område på det sentrale Vestlandet er feilprosenten så høy som 80 prosent, viser undersøkelsen.

DSB ser svært alvorlig på de siste tallene, og har ikke tenkt å la de nye nedslående tallene gå upåaktet hen. Sammen med de lokale eltilsynene skjerper de kontrollen på både installatørene og anleggene rundt om i landet. Registrerte installatører skal også få en gjennomgang av regelverket.

- Det positive i dette er at vi i samarbeid med bransjen tar tak i dette problemet, sier Steen.

Undersøk installatøren!

image: Stol ikke på ditt nye el-anlegg

Vurderer du å bytte ut det elektriske anlegget i huset ditt, er rådene fra avdelingsleder Steen klare.

- For det første må du finne ut om bedriften er registrert i DSBs register over godkjente installatører. Er ikke bedriften der, eller om den er strøket derfra, bør du holde deg langt unna, sier han.

Han oppfordrer også privatpersoner til å be om en samsvarserklæring etter at jobben er gjort, noe installatører er pålagt å skrive.

- Mange vet ikke at installatøren er pålagt å skrive en slik erklæring. Her står det hva elektrikeren har gjort, og det blir et slags garantibevis for kunden, sier Steen.

Billige utenlandske elektrikere er ikke å anbefale hvis du vil ha høyest mulig sikkerhet.

- Ofte kjenner de ikke fordelingssystemet som brukes i Norge, og flere har ikke godkjent utdannelse, advarer Steen.