Stol på magefølelsen

Forskere hevder å ha funnet en ekstra hjerne i menneskekroppen - i magen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdagelsen, gjort av amerikanske og tyske forskere, kan ha stor betydning for hvordan vi oppfører oss, melder nyhetstjenesten Ananova.

Ekstrahjernen består av en knute hjerne-nerver, og befinner seg i fordøyelseskanalen. Forskerne mener den inneholder rundt 100 milliarder nerveceller - flere enn vi finner i ryggmargen. Man tror ekstrahjernen samler informasjon om fysiske reaksjoner på mental-prosesser, og sender ut signaler som skal hjelpe seinere avgjørelser. Den kan også være ansvarlig for reaksjoner som glede og tristhet.

Forskningsresultatene er presentert i det tyske vitenskapsmagasinet Geo. Der forklarer professor Wolfgang Prinz ved Max Planck Instituttet for Psychologisk forskning i Munchen at oppdagelsen kan gi en ny dimensjon til det gamle uttrykket «magefølelse».

Hovedhjernen tar æren

- Vi følger ofte magefølelsen vår uten å vite hvorfor, og senere kommer vi gjerne opp med en logisk forklaring for det vi har gjort. Nå tror vi imidlertid det ligger mer i magefølelsen enn vi tidligere hadde grunn til å tro, sier han.

Professor Prinz tror mage-nettverket kan være kilde for ubevisste avgjørelser som hovedhjernen etterpå hevder var bevisste handlinger.

Ekstrahjernen ble gjenoppdaget av Michael Gershorn ved University of Colombia i New York, etter å ha vært glemt av vitenskapen. Gershorn sier den først ble dokumentert av den tyske nevrologen Leopold Auerbach på 1800-tallet.

Nyere forskning har allerede foreslått at flere avgjørelser blir tatt i magen. Benjamin Libet ved University of California fikk en gruppe frivillige med på et prosjekt. Ved å overvåke hjerneaktiviteten deres og gi dem forskjellige kommandoer, fant han ut at hjernen først oppdaget beskjeden om å heve armene rundt et halvt sekund etter at armene var løftet. Libet mener forsøkene hans antyder at en annen del av kroppen kan ha vært involvert i å gi kroppen beskjed om å løfte armen.