Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps partifeller

Stoler ikke på egen Russland-etterretning

Republikanerne i Representantenes hus benekter sammensvergelse mellom Russland og Trump-leiren

INGEN SAMMENSVERGELSE: USAs president, Donald Trump, hevder hardnakket at hans medarbeidere ikke var i noen sammensvergelse med Russlands president Vladimir Putin for å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File
INGEN SAMMENSVERGELSE: USAs president, Donald Trump, hevder hardnakket at hans medarbeidere ikke var i noen sammensvergelse med Russlands president Vladimir Putin for å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Republikanerne i Representantenes hus har kommet til motsatt konklusjon av etterretningsorganisasjonene de selv fører tilsyn med. De medgir at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016.

Men i motsetning til etterretningsorganisasjonene hevder de at det ikke finnes bevis for at Russlands president, Vladimir Putin forsøkte å hjelpe Donald Trump med å vinne det amerikanske presidentvalget i 2016. Republikanerne i etterretningskomiteen hevder også at de ikke har funnet beviser for at det har foregått noen form for sammensvergelse mellom Russland og Trump-leiren.

Dermed trår de støttende til og gir uttrykk for samme synspunkt som Trump selv har gjentatt i lang tid.

- Ikke spionthriller

- Vi fant ingen beviser for en sammensvergelse. Vi fant kanskje noen dårlige vurderinger og upassende møter. Men bare Tom Clancy eller Vince Flynn eller noen andre som dem kunne tatt denne rekken av utilsiktede kontakter og flette dem sammen til en form for fiksjon og gjøre det til en spennende spionthriller, sier republikaneren Mike Conaway fra Texas, som har ledet Russland-etterforskningen i komiteen, ifølge New York Times.

STANSER ETTERFORSKNING: Republikanske Mike Conaway fra Texas leder etterretningskomiteens Russland-etterforskning i Representantenes hus. Nå setter han ned foten. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
STANSER ETTERFORSKNING: Republikanske Mike Conaway fra Texas leder etterretningskomiteens Russland-etterforskning i Representantenes hus. Nå setter han ned foten. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin Vis mer

Konklusjonen fra Republikanerne kommer samtidig som etterforskningen til spesialetterforsker Robert Mueller, som er underlagt amerikanske justismyndigheter, bare ser ut til å vokse i omfang. Fra før er fire personer, inkludert president Trumps tidligere nasjonale sikkehetsrådgiver, Michael Flynn, og tidligere valgkampleder, Paul Manafort, siktet som følge av Muellers etterforskning.

Etter planen skal Republikanerne overlevere et 150 sider langt utkast til Russland-rapport tirsdag. Det vil bli møtt med massiv kritikk fra Demokratene.

- Tragisk milepæl

- Et flertall av medlemmene i komiteen vår har indikert en god stund at de har vært under stort press til å avslutte etterforskningen. Dette er uansett nok en tragisk milepæl for denne kongressen, og representerer enda en kapitulasjon overfor den utøvende makt. Ved å stanse sin tilsynsmyndighet, som den eneste autoriserte etterforskningen i Representantenes hus, har majoriteten plassert interessene av å beskytte presidenten framfor å beskytte landet. Historien vil dømme disse handlingene strengt, sier Demokratenes leder i komiteen, Adam Schiff, ifølge CNN.

Senatets etterretningskomité har foreløpig ikke planlagt å avslutte sin Russland-etterforskning, men den republikanske komitelederen, Richard Burr, sier til CNN mandag at han ennå ikke har sett noen beviser på en sammensvergelse, eller at Putin forsøkte å hjelpe Trump med å vinne.

Virkelighetsboble

James Clapper var direktør for nasjonal etterretning under president Barack Obama da vurderingene av Russlands innblanding i det amerikanske valget ble offentliggjort. Han er overhodet ikke enig i konklusjonen fra Republikanerne og påpeker at amerikansk etterretning konkluderte med at Putin hadde en dyp antipati mot Hillary Clinton.

-Dette er et tilfelle av folk som lever i sine egne virkelighetsbobler der vi ikke kan bli enige om grunnleggende fakta, sier Clapper til CNN.

Komiteen i Representantenes hus har intervjuet 73 vitner, deriblant Donald Trump junior, Jared Kushner og Steve Bannon. De har også gjennomgått 300.000 dokumentsider. Demokratene mener imidlertid at vitner har unnlatt å legge fram alle dokumenter eller svare på viktige spørsmål.

SAKSØKER TRUMP: Stephanie Clifford, også kjent som Stormy Daniels, sier hun skrev under avtalen rett før valgkampen i 2016. I rettsdokumentene heter det at avtalen er ugyldig ettersom Trump selv aldri underskrev og at Cohen har forsøkt å skremme henne til stillhet. I februar erkjente Trumps advokat, Michael Cohen, at han betalte Clifford om lag 1... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!