Gjenåpningsplanen

- Stoler ikke på Erna

SV-leder Audun Lysbakken krever at statsministerens redegjørelse om gjenåpningen skal få bred behandling i Stortinget. Målet er å sikre en større pakke med tiltak i takt med at Norge åpnes.

STORTINGET: Etter dagens spørretime kunne statsminister Erna Solberg avsløre endring i påskeplanene. Reporter: Steinar Suvatne / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt288 +12
døde 688 +4
påvist smittet 136 000 000+690.7K
døde 2 940 000 +8.6K
Se mer

Søndag kveld meldte Dagbladet at statsminister Erna Solberg (H) kommer til å presentere gjenåpningsplanen for Stortinget onsdag formiddag.

SV-leder Audun Lysbakken krever nå at redegjørelsen må behandles i Stortinget i etterkant. I morgen kommer Lysbakken derfor til å be om at den sendes til komité for videre behandling på Løvebakken.

- Vi stoler ikke på regjeringens gjenåpningsplan, sier Lysbakken til Dagbladet.

Bakgrunnen for Lysbakkens mistillit er nedstengningsplanene Solberg har presentert det siste året.

- Nå har Erna Solberg bestemt veldig mye alene veldig lenge. Gjenåpningsplanen har så mange politiske spørsmål knyttet til seg at Stortinget må på banen. Nedstengningen ble ikke gjennomført på en god måte, mange grupper og næringer ble glemnt, og jeg stoler ikke på en rettferdig plan for gjenåpningen heller, legger Lysbakken til.

Utvidet pakke

SV-lederen sier at regjeringens tidligere planer for nedstengning har manglet tiltak som blant annet stiller opp for barn, unge, og bedrifter.

Den risikoen vil han ikke løpe denne gang.

Lysbakken vil derfor bruke Solbergs redegjørelse om gjenåpningsplanen til å sikre tiltak som kan hjelpe samfunnet igang igjen etter pandemien.

KREVER BRED BEHANDLING: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVER BRED BEHANDLING: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Pandemien har sørget for en forskjellskrise som ikke kan fortsette når vi åpner samfunnet opp igjen. For SV handler dette om å legge på sosiale tiltak på redegjørelsen til statsministeren. Vi vil bruke penger på å sikre at sosiale tiltak ikke avvikles for tidlig, at skoler utstyres med en gjenåpningsplan, og at kultur og frivillighet får skikkelig drahjelp til å komme igang igjen, sier han.

- Vi må ha en plan for å løse de store problemene pandemien har skapt, ikke bare en plan for selve gjenåpningen, legger Lysbakken til.

Avlyste påsketur

Erna Solberg avlyste som kjent ikke sin 60-årsdag på Geilo i vinterferien, men hun droppet den planlagte påsketuren til Bergen.

Like før høytida forklarte Solberg hvorfor hun valgte å drøye gjenåpningsplanen til over påske.

- Det ville vært et veldig feil signal, det kunne blitt en utfordring kommunikasjonsmessig. Nå håper vi at landet er i en situasjon over påska hvor vi har bedre kontroll over smitten, sa Høyre-lederen.

Allerede 11. mars fortalte Dagbladet at Solberg kom med en gjenåpningsplan før påske. Den skulle ha blitt presentert i dagene før påske.

Status vaksinasjon Full oversikt

869 119 (16.2%)i Norge har fått dose nr 1
296 302 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer