GIR KRISTIN STYRKE: - Vi ga Kristin ei flaske tran sånn at hun skal få enda mer krefter til å sloss mot Tjenestedirektivet, sier Jens Kihl fra Ungdomsalliansen mot Tjenestedirektivet. Ungdommene demonstrerte i utenfor SVs landsstyremøte. De mener dissens ikke er nok. Foto: Ungdomsalliansen mot Tjenestedirektivet
GIR KRISTIN STYRKE: - Vi ga Kristin ei flaske tran sånn at hun skal få enda mer krefter til å sloss mot Tjenestedirektivet, sier Jens Kihl fra Ungdomsalliansen mot Tjenestedirektivet. Ungdommene demonstrerte i utenfor SVs landsstyremøte. De mener dissens ikke er nok. Foto: Ungdomsalliansen mot TjenestedirektivetVis mer

Stoler ikke på garantiene fra Jens

SV tar dissens i regjeringen. Er usikre på direktivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg fortalte i dag at Arbeiderpartiet vil innføre EUs tjenestedirektiv og det er dermed flertall i Stortinget.

Men innad i regjeringen er det full splid. SV sier nei til EUs tjenestedirektiv og vil i likhet med Sp dissens i regjeringens behandling av saken.

Partileder Kristin Halvorsen sier det avgjørende for partiet er usikkerheten.
- Det er knyttet altfor stor usikkerhet til hvordan denne praksisen vil bli i framtiden og EU-domstolen vil ha stor innflytelse på dette. Vi vil leve etter føre var-prinsippet, sier Halvorsen til Dagbladet.no.

Bedre flyt
Hun gikk i formiddag på talerstolen til SVs landsstyremøte for å få støtte til SV-statsrådenes ønske om å ta dissens i regjeringen på dette spørsmålet. Rungende applaus ga klart svar på at partiet står bak henne på dette.

- Jeg har sagt til våre partnere i regjeringen at jeg vil vurdere dette sammen med landsmøte. Det er viktig at vi konkluderer i fellesskap, det er viktig at landsstyret støtter det SV'erne i regjeringen anbefaler og det er at dette direktivet ikke implementeres, sier Kristin Halvorsen.

SV-lederen mener direktivet ikke gir gode nok forsikringer om at Norge kan få ha den politikken de ønsker også i framtiden.

- Det finnes fordeler ved bedre flyt av tjenester, det kan ingen underkjenne. Deler av norsk næringsliv kan få bedre betingelser. Men vår frykt har vært rundt den delen av arbeidslivet der man er dårlig organisert, de sektorene der man jobber mot sosial dumping, sier SV-lederen.

Halvorsen sier SV er mest opptatt av arbeidesmarkeder som er dårlig organisert, slik som anlegg og renhold. Her frykter hun mer sosial dumping.

- Folk må tenke selv
Jens Stoltenberg er av en helt annen oppfatning.

- Direktivet sikrer arbeidstakernes rettigheter, understreker at arbeidsretten skal respekteres og det vil gi forutsigbare rammer for norske bedrifter, sa Stoltenberg på pressekonferansen.


Han garanterer at alle LOs bekymringer er unødvendige og han mener tvert i mot at direktivet vil føre til bedre rettssikkerhet for arbeidstakerne fordi direktiv fastslår at arbeidsretten skal gjelde.

- Hvordan er det mulig at Stoltenberg kan garantere noe du mener ikke er riktig?
- De ulike vurderingene viser usikkerheten i denne saken og at vi er av ulik oppfatning.

- Men hvem skal velgerne tro på?
- Folk må gjøre seg opp sin egen mening om dette.

Lever godt med uenighet
Arbeiderpartiet trumfer dermed gjennom et ja-standpunkt i regjeringen, samtidig som de sikrer seg flertall på Stortinget ved å støtte seg på opposisjonspartiene.  
Dersom den norske regjeringen hadde brukt reservasjonsretten mot direktivet ville hele EØS-avtalen bli satt på spill. Fri flyt av tjenester er én av de fire pilarene som hele avtalen bygger på. Det er allerede nedfelt i avtalen at det skal være fri flyt av tjenester mellom EØS-landene. Direktivet som nå vedtas er en konkretisering av dette.

• Les også: LO: Positive signaler

Stoltenberg sier han respekterer SVs og Sps syn og at regjeringen lever godt med uenighet i denne aktuelle saken. Det kan også Kristin Halvorsen.

- Det er en ærlig sak å være uenig i en slik sak, det viser at vi står rakrygget. Og dette er ikke en trussel mot regjeringssamarbeid på andre felt, sier hun.

Halvorsen mener regjeringen tåler å vise uenighet.

- Den borgerlige siden står ikke akkurat klare til å ta over, sier hun og sammenligner opposisjonspolitikerne med en gjeng sju år gamle gutter i barnebursdag.
 
Men ikke alle ser like lett på uoverensstemmelsene.

SV kan ikke leve med å bli overkjørt i regjeringen på tjenestedirektivet, mener en av fylkeslederne i partiet.

-  SV må gå ut av regjeringen dersom statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjør alvor av å trumfe gjennom tjenestedirektivet, sier leder i Finnmark SV Johnny Ingebrigtsen til NTB.
Ingebrigtsen varsler at han vil gå på talerstolen på partiets landsstyremøte med sitt krav.

• Les også: Krf kan danne front med SV og Sp