Coronavaksinert i USA:

- Stoler ikke på oss

Til tross for at Ida Furuheim (20) er fullvaksinert i USA, må hun sitte på karantenehotell på Gardermoen. Grunnen er at norske myndigheter frykter at folk forfalsker vaksinekort fra utlandet.

CORONAFAST PÅ KARANTENEHOTELL: Ida Furuheim, som er fullvaksinert i USA, må være på karantenehotell til neste uke. Foto: Privat
CORONAFAST PÅ KARANTENEHOTELL: Ida Furuheim, som er fullvaksinert i USA, må være på karantenehotell til neste uke. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det føles egentlig bare skikkelig urettferdig. En vaksine tatt i USA burde være verdt like mye som en vaksine tatt i Norge, sier Ida Furuheim til Dagbladet.

- Per nå kan de tydeligvis ikke verifisere vaksine tatt i utlandet fordi det kan være lett å forfalske et vaksinebevis, sier hun videre.

Regjeringen har gitt enkelte unntak i reglene for karantenehotell ved ankomst til Norge.

Foreløpig er det bare framvisning gjennom pålogging på helsenorge.no som anses som sikker og verifiserbar måte å dokumentere status som «beskyttet» på.

Andre personer i innreisekarantene skal teste seg med PCR-test sju døgn etter ankomst. Dersom de tester negativt for covid-19 med PCR, ikke hurtigtest, kan de gå ut av karantene.

- Jeg snakket med fastlegen min i går og han har ikke lov av Folkehelseinstituttet (FHI) å legge inn i registeret at jeg har tatt vaksine. Det er fordi jeg har tatt vaksinen i utlandet og de ikke kan verifisere at den er ekte enda, sier Furuheim.

I USA studerer Ida Furuheim psykologi på Cumberland university og er bosatt i delstaten Tennessee.

Det var Østlendingen som først omtalte saken.

- Stoler ikke på oss

- Det føles ut som at de ikke stoler på oss. Det jeg ikke skjønner helt er at de anbefaler at om man får tilbud om en vaksine, så bør man takke ja, sier Furuheim før hun fortsetter:

- Jeg hadde mulighet til å ta vaksine gratis i USA. Da er det klart at jeg gjør det.

Furuheim fikk første dose med Pfizer i april. Hun takket ja fordi hun på daværende tidspunkt var usikker på om hun kom til å få tilbud om vaksine da hun skulle hjem til Norge i sommer.

Resten av familien hjemme på Elverum kan regnes som beskyttet, mener Furuheim. Moren er fullvaksinert. Hennes far og bror hadde corona halvannen måned tilbake i tid. I tillegg har hun både tilgang til eget rom og bad hjemme.

- Hva håper du Norske myndigheter gjør nå?

- Jeg syns de bør finne en løsning sånn at vi som er fullvaksinerte kan bli behandlet likt. Selv om den ikke har blitt tatt i Norge.

Norske studenter som kommer hjem fra studieopphold i utlandet, slipper å betale egenandelen for opphold på karantenehotell. Denne endringen trådte i kraft 27. mai.

Tidligere måtte studentene ut med en egenandel på 5000 kroner for oppholdet.

- Krevende

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Erlend Svardal Bøe, forteller at det i starten av juli vil komme et coronasertifikat, som er verifisert i store deler av Europa. Inkludert Norge.

- For personer fra EU/EØS-området vil denne problemstillingen derfor bli løst om få uker, sier han.

Men når det gjelder nordmenn som har blitt vaksinert i et tredjeland er situasjonen mer krevende, påpeker han.

- Jo flere fordeler et coronasertifikat gir, slik som færre eller ingen innreiserestriksjoner til Norge, jo større insentiver vil det være for å jukse for å komme seg inn. Selv om de absolutt fleste nordmenn er lovlydige, og ikke driver med dokumentfalsk, er det dessverre et mindretall som vil gjøre det.

Han påpeker videre at det amerikanske vaksinebeviset kun er papirbasert og fylt ut for hånd.

- For uærlige sjeler vil det dermed være usedvanlig enkelt å forfalske, sier Svardal Bøe før han utdyper:

- Det utgjør en stor risiko for importsmitte, spesielt av nye, bekymringsfulle virusvarianter. Vi må derfor ha et godt, verifiserbart system på plass. Vi har gitt FHI i oppdrag å se på mulige løsninger, og dette er derfor noe regjeringen vil komme tilbake til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer