Stoler ikke på USA etter sviket i 1991

Jalal al-Sayad ser fram til den dagen Saddam Hussein faller. Men han stoler ikke på USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere irakiske offiseren og opprørslederen skjønner hvorfor invasjonen møter motstand i Sør-Irak. I 1991 ble hans kamp sviktet av USA.

- Selv om nesten alle i Sør-Irak er mot Saddam Hussein, så stoler de ikke på amerikanerne. I 1991 gjorde vi opprør og kunne veltet tyrannen. Men så ble vi sveket av USA som lot Saddams helikoptre og tanks slå ned opprøret og massakrere sivile, forteller Jalal al-Sayad.

For andre dag på rad raste kampene i An-Nasiriya sør i Irak i går.

Irakisk gerilja kjemper med nebb og klør mot de amerikanske og britiske invasjonsstyrkene. Også sivile skal ha deltatt i kampene.

På Opsal i Oslo følger Jalal al-Sayad og familien med på fjernsynsbildene. Han kjenner hvert gatehjørne. An-Nasiriya er byen han og kona Rokaya vokste opp i.

Kjenner krigen

Jalal vet så altfor godt hva krig er. Han var løytnant i den irakiske marine, var med i krigen mot Iran og deltok i invasjonen av Kuwait.

Da den USA-ledede alliansen gikk til krig, deltok Jalal i kampene mot USA. Iraks nederlag var knusende. Som svært mange soldater, offiserer og nesten alle sjiamuslimene i Sør-Irak, sluttet Jalal seg til opprøret mot diktatoren.

President George Bush, far til den sittende presidenten, oppfordret til opprør.

- Vi hadde fått nok av Saddam og hans styre. Vi hadde stor framgang og kunne styrtet diktatoren dersom USA hadde hindret ham i å bruke helikoptre og tanks mot oss, forteller Jalal.

Det gjorde USA ikke, og opprørene ble slaktet ned. Jalal og familien, som spilte en sentral rolle i oppstanden, fikk hjelp av amerikanerne til å komme seg ut. I 1992 kom han til Norge. Nå er han og familien norske statsborgere.

- Det som skjedde, var helt forferdelig. Først led vi under krigen. Tusenvis av sivile ble drept i amerikanernes bombeangrep. Så ble vi sviktet når vi gikk til opprør og mine venner ble slaktet av Saddams styrker, sier Jalal.

Uønsket

Han peker på at amerikanerne ikke kunne forventet å bli ønsket velkommet tilbake til Sør-Irak etter det som skjedde i 1991.

- Jeg tror at den dagen Saddam er borte, blir som en drøm for irakerne. Men i Sør-Irak vet folk at USA ikke er der på grunn av dem. Det er ikke deres lidelser som er årsaken til at USA gikk til krig. Derfor er det ingen som liker amerikanerne, sier Jalal al-Sayad til Dagbladet.

OPPRØRER: Jalal al-Sayed følger kampene i hjembyen An-Nasiriya på fjernsyn i Oslo dag og natt. Jalal og barna Tabarek (5), Sahli (9), Ali (12), kona Rokaya med Melak (1) på fanget og Noor (14) frykter for slekt og venner i byen de flyktet fra i 1991.