Stoler på at «han Nils» ordner opp

Søstrene Hedvig og Reidunn Fygle er to av tusenvis av kunder og småaksjonærer i Bodø som ikke snur ryggen til Nordlandsbanken og banksjef Nils Moe. De fleste stoler på at «han Nils» ordner opp i problemene etter Finance Credit-skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ: For finansskandalen rammer Nordlandsbanken hardt.

- Han Nils, ja. Han vet vi hvem er. Vi kjente søsteren hans. Familien hans er fra Bodøgaard. Vi har visst hvem Nils Moe var helt siden han løp rundt i kortbukser. Vi bytter ikke bank bare fordi han er blitt svindlet og aksjekursen stuper litt, sier Reidunn (87).

- Så lenge pengene våre står trygt på konto, blir alt ved det gamle. Aksjeverdien bryr vi oss ikke om, samtykker Hedvig (89).

- Trodde det ikke

Reidunn og Hedvig tar imot Dagbladet der de vokste opp og har bodd - først med sine foreldre, deretter i tosomhet - siden 1940: i et staselig gammelt trehus i utkanten av Bodø sentrum.

Søstrene er småaksjonærer og gamle kunder i Nordlandsbanken. Det akter begge å fortsette med. Men meldingen om at banken vakler, kom uventet, selv på godt voksne damer som har opplevd krig, død og annen elendighet.

- Jeg trodde ikke de kunne være så dumme, slår Hedvig fast.

- Enig. Jeg trodde Nils holdt litt fastere tøyler, sier Reidunn.

- Markedet sørpå er antakelig ikke noe for småbanker, sukker Hedvig, og fortsetter:

- Nesten hvert eneste år er det blitt noen kroner i aksjeutbytte. En gang fikk vi aksjer i stedet for penger. Men denne gangen blir det nok ikke aksjeutbytte på oss.

Fygle-søstrene knyttet seg til Nordlandsbanken - eller Nordlands Privatbank, som det den gang het - i 1935. I 1945 åpnet søstrene butikken Hedvig Fygle & Co i ei brakke på tomta til barndomshjemmet.

- Det er jeg som er «Co», smiler Reidunn.

- Bedre mat før

I 1950 bygde de permanent forretning. For første og eneste gang tok søstrene opp lån.

- Vi hadde byggelån i noen år. Ellers er det banken som har lånt av oss , sier Hedvig.

De første aksjene i Nordlandsbanken arvet søstrene etter sin far. Siden har de både fått og kjøpt.

Hvert år har de møtt på bankens generalforsamling. I alle fall Reidunn. Hedvig ga seg for et par år siden da hun holdt på å ramle i trengselen blant små og store aksjonærer som stimlet ned trappene ved møtets slutt.

- Maten var bedre før. Dessuten var det mindre folk, hyggeligere og ikke så travelt. Nå for tida er generalforsamlingen over på noen minutter, sier søstrene.

- Tok sola

Ved havnepromenaden står Hans Einar Helgesen (55) om bord i «Havørna» og selger reker. Skøyta ser ut til å være fortøyd til Nordlandsbankens to år gamle prestisjeprosjekt av et hovedbygg i glass og stein til 140 millioner kroner.

- De tok sola fra meg, sier 55-åringen og myser mot bankkolossen på motsatt side av gata.

- Men jeg økte jo også kundegrunnlaget. Selv «han Nils» har vært innom et par ganger, forteller rekefiskeren, som har vært tilknyttet Nordlandsbanken siden han fikk sin første sparebøsse.

- Hva tenker du i dag?

- At jeg er glad jeg aldri kjøpte aksjer. For øvrig har jeg et veldig godt forhold til banken, og kommer ikke til å skifte. Her har jeg konto, her har jeg lån, og her blir jeg. Det er befriende å vite at alt som behøves for å få lån, er å ta en telefon.

Gründere

På kafeen En Kopp inne på SAS-hotellet prater Jørn Eivik (37) med kafévert Nicolay Kristiansen. Begge har gründererfaring:

Kristiansen fra Bodøs uteliv. Han har nylig valgt bort Nordlandsbanken.

Eivik og hans partnerne satser tungt på fisk og infrastruktur ved øya Nevi i Karibia. I januar går spaden i jorda. Eivik har bestemt seg for å bli i Nordlandsbanken:

- At banken ligger nede skyldes like mye medias påvirkningskraft som svindel. Media styrer alt - også børsen, sier Eivik, som er kraftig negativt overrasket over Nordlandsbankens naivitet:

- Den er kjent for å låne ut ei krone bare hvis den får ti i pant. Næringslivet lokalt har alltid måttet ha sikkerhet «i huet og ræva». Men når de store guttene sørpå vil låne hundrevis av millioner - så logrer banken.

Måtte avlyse

Ved kaféinngangen henger en lapp: «PS er dessverre avlyst, da en av foredragsholderne har trukket seg.» - Det var Nils Moe som trakk seg fra PS (kafeens underholdningskonsept). Han og Nikita-kjedens toppsjef skulle ha snakket om bedriftskultur, personalpolitikk og utfordringer ved ekspansjon, sier Kristiansen, som måtte avlyse fordi Moe satt i møter med Kredittilsynet i Oslo.

Arne Hanssen leder en av Nordlandsbankens konkurrenter i Bodø, Nordea. På 70-tallet var Hanssen en fryktet og hardtskytende Glimt-spiss.

- Dette er trasig, både for bankens ansatte, aksjonærene, kundene og hele Bodø, sier han.

«KNEFALL FOR SØRINGAN»: Jørn Eivik (t.v.) forblir kunde i Nordlandsbanken, selv om han liker dårlig at «storkarer» sørfra lettere får lån enn næringslivet i Bodø, Salten, Nordland og Nord-Norge.
«FORTØYD» TIL BANKEN: Rekefisker Hans Einar Helgesen(55).
KJENNER «HAN NILS»: Reidunn (t.v.) og Hedvig Fygle husker da Nils Moe løp rundt i kortbukser. De to småaksjonærene bryr seg lite om at Nordlandsbanken er «lastet med tapsbomber» - i alle fall så lenge pengene fra salget av butikken deres står trygt på konto.