- Stoler på Erna

Mulla Krekar måtte i går roe ned sin advokat Brynjar Meling, etter at UDI sendte sin innstilling om utvisning til kommunalminister Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld fikk Dagbladet møte mulla Krekar og hans kone Rhokosh Ahmad i deres hjem på Grønland i Oslo. Den utvisningstruede mullaen tar det hele med knusende ro.

- Jeg stoler på Erna Solberg, og tror ikke hun vil sende meg ut uten et eneste bevis mot meg. Og hvis noen finner så mye som én prosent bevis på at jeg har vært, er, eller vil bli farlig for Norges sikkerhet, vil jeg takke for de 11 åra jeg har fått være i Norge, og reise. Men hvor kan jeg da reise? spør mulla Krekar.

Han er sikker på at slike bevis ikke finnes, og er derfor rolig og avventende.

- Svaret kommer kanskje i dag, eller kanskje på fredag. Før det er det ikke mye jeg kan gjøre. Men jeg tror på rettsstaten, og at jeg ikke blir dømt uten å ha gjort noe ulovlig, sier han.

Går mot utvisning

Utlendingsdirektoratet (UDI) kom i går med sin innstilling i Krekar-saken, men ber kommunalministeren fatte vedtaket. Det betyr utvisning, mener mullaens advokat Brynjar Meling.

- Jeg kan ikke tolke det på noen annen måte. De kunne ha fattet vedtak selv, men slik jeg ser det, ber de nå om at Solberg bruker sin instruksjonsmyndighet til å utvise ham av hensyn til rikets sikkerhet, sier Meling.

Advokaten er rasende, og reagerer sterkt på at UDI ikke har snakket med hans klient siden september - da saksbehandlingen startet.

Han er også rasende over at Politiets sikkerhetstjeneste ennå ikke har henlagt saken mot hans klient. Krekar har i lang tid vært under etterforskning for å finne ut om han kan ha brutt straffelovens paragraf 104 - for å ha vært med i «en privat organisasjon av militær karakter». Saken står fast hos Riksadvokaten, som skal ta stilling til om det er grunnlag for tiltale. Svaret skal komme i midten av neste uke. Da kan Solberg allerede ha bestemt seg for en utvisning.

Kokkelimonke

- Når de ikke har klart å knytte ham til noe etter åtte dagers avhør, samt utstrakt samarbeid med internasjonal etterretning, er det ingen grunn til å vente med en henleggelse, sier Meling.

- Her frykter jeg at de driver et kokkelimonkespill, der man vil bruke den pågående etterforskningen som argument for å vise at Krekar er en fare for rikets sikkerhet. Måten denne saken blir ført på, er lite reinhårig, sier Meling oppgitt.

Om en mulig utvisning har han følgende utsagn:

- Gud bedre, sånn som situasjonen er nå, vil han bli møtt med en kalasjnikov hvis han setter foten i Kurdistan.

Måtte roes ned

Meling ble i går så opphisset at han måtte roes ned av mullaen selv. Stavanger-advokaten innrømmer at frustrasjonen kunne høres da han ringte Krekar for å fortelle om avgjørelsen i UDI.

- Det pumpet litt ekstra i årene, ja. Men det ble nesten komisk. Mulla Krekar ba meg ta det hele med ro. Selv er han veldig rolig, sier advokaten til Dagbladet.

- Dette er ikke noe å hisse seg opp over. Det går som det går. I min tro på gud og profeten Mohammed er det en mening med alt. Jeg tror Solberg gjør det rette, sier han til Dagbladet.

b> ROLIG: Mulla Krekar og kona Rhokosh Ahmad avventer Erna Solbergs endelige avgjørelse. Mullaen var i går kveld rolig, og ville ikke bekymre seg over framtida.