Folkets dom over corona-håndteringen:

Stoler på Erna

Bare 7 prosent har liten eller ingen tillit til myndighetenes håndtering av coronaepidemien. Oppslutningen om Erna Solberg har ikke vært større på halvannet år.

STYRKET: Statsminister Erna Solberg styrker sin stilling i Ipsos' nye partbarometer for Dagbladet. Og folk flest har tillit til myndighetenes håndtering av corona-krisa. Foto: Bjørn Langsem
STYRKET: Statsminister Erna Solberg styrker sin stilling i Ipsos' nye partbarometer for Dagbladet. Og folk flest har tillit til myndighetenes håndtering av corona-krisa. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


- I krisetider ser vi ofte det samme mønsteret i folks politiske oppfatninger. Vi samler oss rundt det bestående, og gir støtte til de regjerende styresmaktene.

Det sier Mads Motrøen, som er ansvarlig for Ipsos' partibarometer, til Dagbladet.

Han kaller effekten «rally around the flag» og ser tre indikasjoner på denne i de politiske målingene for mars:

Oppslutningen om Erna Solberg øker, og det samme skjer for Høyres del. I tillegg viser undersøkelsen av folk har tillit til myndighetenes håndtering av corona-krisa.

Ellers viser partibarometer kraftig framgang for Senterpartiet og SV, mens Fremskrittspartiet faller som en stein og er tilbake på nivået fra før partiet brøt ut av regjeringen.
Saken fortsetter under grafikken.

Har tillit

Ipsos' partibarometer for mars er gjennomført denne uka, mens Norge står midt oppe i i en unntakstilstand som landet ikke har sett maken til siden andre verdenskrig.

Ekstraspørsmålet denne gang er knyttet til virusepidemien: «Når du tar alt i betraktning, hvor stor tillit ar du til myndighetenes håndtering av corona-viruset?»

Resultatet bør være god lesning for statsminister Erna Solberg og norske helsemyndigheter. Trass i - eller kanskje på grunn av - stengte skoler, rasjonering av legemidler og innskrenket bevegelsesfrihet svarer mer enn to tredeler av befolkningen at de har tillit til myndighetenes håndtering.

19 prosent har «full tillit», 48 prosent «stor tillit» og 25 prosent «en del tillit». Bare 7 prosent svarer at de har «lav eller ingen tillit».

Tilliten er spesielt høy hos Høyres velgere, hvor 90 prosent svarer at de har full eller stor tillit til myndighetenes håndtering. Tilliten ser også ut til å øke med alder og utdanningsnivå.

- Klar unntakstilstand

Motrøen i Ipsos sammenligner resultatene med den kraftig økte oppslutningen om USAs president George W. Bush etter 11. september 2001 og Jens Stoltenbergs styrkede stilling etter 22. juli 2011.

- Coronaviruset representerer ikke en like dramatisk krise i form av væpnet angrep, men har likevel medført en klar unntakstilstand i samfunnet, sier Motrøen.

Han viser til at også Erna Solbergs personlige popularitet har steget siden forrige måling.

- Solbergs oppslutning har vært lav gjennom lang tid. Hun er nå i sin 77. måned som statsminister, og hun har ikke fått like gode resultater på over 1,5 år, sier han.

Nå oppgir 45 prosent av befolkningen at de mener hun gjør en god jobb, mot 37 prosent forrige måned.

- Dette er en klar og signifikant økning, som viser at oppslutningen rundt den sittende statslederen nesten alltid øker i krisetider, sier Motrøen.

- Vil bli verre

- Det er hyggelig, men det viktigste for meg nå er å gjøre det vi kan for å hindre at for mange blir syke på samme tid, og samtidig trygge norske arbeidsplasser, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg i en kommentar til Dagbladet.

Hun gleder seg over tallene i undersøkelsen, som altså er gjennomført i en svært alvorlig i situasjonen for landet.

- Vi må forberede oss på at det vil bli verre, før det blir bedre. Men det vil bli bedre. Det vil gå over, sier Solberg.

Hun finner også lyspunkter i unntakstilstanden:

- Det er rørende å se hvor mye folk hjelper hverandre og bidrar til å holde hjulene i gang, sier hun.

- Dette er Norge

Senterpartiet går fram 2,6 prosentpoeng på meningsmålingen og er Norges klart tredje største parti med en oppslutning på 17,4 prosent.

STOR PÅGANG: Mange er usikre når og hvordan de skal kontakte helsevesenet ved mistanke om smitte. Oslo kommunes coronatelefon gir deg denne beskjeden. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Enkeltmålinger er jo litt uinteressante akkurat nå, når vi er midt oppe i en krisesituasjon for landet. Men jeg tror vår framgang henger sammen med at vi har vært tydelige over tid på viktigheten av lokale tjenester over hele landet, av lokal beredskap og ikke minst norsk matproduksjon, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- Nå har vi i tillegg vært opptatt av å bidra for å finne samlende løsninger på Stortinget som gjør situasjonen mindre ille for folk, fortsetter han.

At så mange av de spurte har tillit til myndighetenes håndtering av virusepidemien, forklarer Vedum slik:

- Det er Norge, det. Her har vi tillit til hverandre og staten er summen av oss alle, sier Vedum.

Ingen exit-anger i Frp

Mens SV og Senterpartiet er de to klareste vinnerne i partibarometeret for mars, får Fremskrittspartiet en real nesestyver av velgerne. Nedgangen er på nesten 3 prosentpoeng.

Med en oppslutning på 11,4 prosent er Frp med god margin tilbake på nivået fra før partiet brøt ut av regjeringen i januar. Men nestleder Terje Søviknes angrer ikke på exiten.

- Absolutt ikke, det var en riktig beslutning, som står seg, sier Søviknes.

Han mener det også partipolitisk er unntakstilstand i Norge nå, noe han sier kan bidra til å forklare noen av utslagene.

- Det er ikke unaturlig at det kommer en korreksjon etter veldig gode målinger etter exiten fra regjeringen. Fortsatt er det halvannet år igjen til valget, selv om dette ikke er i tankene våre nå, sier han.

Opptur for Høyre

Mads Motrøen i Ipsos spør seg om corona-krisen kan snu trenden for Høyres del. Partiet har falt siden desember, men noterer altså en framgang på 2 prosentpoeng i mars til 20,8 prosent.

- Denne økningen er ikke signifikant, så vi kan konkludere med at det er statsleder snarere enn regjering som får økt oppslutning, sier Motrøen.

Rundt sperregrensen fortsetter dansen for KrF, Rødt, MDG og Venstre. Både MDG og Rødt er over sperregrensen, KrF ligger stabilt på 3,7 prosent, mens Venstre faller til 2,6 prosent etter Trine Skei Grandes sorti som statsråd og varslede avgang som partileder.

Når det gjelder velgerlojalitet, topper Senterpartiet fremdeles lista. Nær 77 prosent av dem som stemte Sp i 2017, ville ha gjort det samme i dag. Rødt og Ap følger på plassene bak, mens Venstre ligger nederst med en lojalitet på 42,6 prosent.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer