Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoler på fyllekule og tung narkorus

Advokat Steinar Wiik-Sørvik kjemper for frifinnelse for Lars-Erik Andersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbaldet.no) Kanonfyll og tung narkorus kan frikjenne Lars-Erik Andersen fra Nokas-ranet. Paradoksalt nok kan ei skikkelig fyllekule i Oslo føre til at Andersen slipper å sitte mange, mange år i fengsel.

Men det store spørsmålet er om Stavanger tingrett stoler på Lars-Erik Andersens mange kriminelle venner i rusmiljøet i hovedstaden.

- Sjøl om Andersen oppgir mange kriminelle som sitt alibi, er det ikke slik at kriminelle alltid lyger, påpekte advokat Steinar Wiik Sørvik da han startet sin prosedyre i den provisoriske rettssalen i menighetshuset bak bevæpnede politivakter på Forus utenfor Stavanger i dag.

Andersen har gitt et detaljert forklaring over hva han foretok seg i Oslo i dagene før, under og etter ranet. Det dreier seg om rus, amfetamin og kokain, og virring mellom ruskompiser og overnatting på sofaer her og der mellom dosene. Et tungt og slitsomt liv.

Ikke kanin i tryllehatt

- Tror noen at Andersen klarer å framstille en symfoni med så mange aktører? Og tror noen at vennene har kokt sammen historien for å redde en venn i nøden? Dette er ikke alibier som trekkes opp som en kanin fra en tryllehatt, framholdt advokat Wiik Sørvik.

Tiltaltes til og fra-kjæreste var bortreist den helga Lars Erik Andersen havnet på tungfylla i Oslo. I slike perioder var det bare snakk om rus, mat var mindre viktig. Da kvinnen kom hjem noen dager seinere, la hun merke til at Andersen var tynn og sliten.

Behandlet godt av Toska

FYLLEKULE: Alkhol og narko skal overbevise dommerne om at Lars-Erik Andersen bør frikjennes i NOKAS-saken. Foto: Alf Ove Hansen
FYLLEKULE: Alkhol og narko skal overbevise dommerne om at Lars-Erik Andersen bør frikjennes i NOKAS-saken. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

Advokat Steinar Wiik-Sørvik mener der er opplagt at Andersen ikke ble med ranslaget til Stavanger. Men Andersen hadde besøkt Toska flere ganger tidligere samme vinter.

- Andersen setter pris på Toska, som har behandlet ham godt, sa Wiik Sørvik.

Også Steinar Wiik Sørvik anklaget aktoratet for å tilpasse bevis ut fra ønsket om å felle de tiltalte.

- Aktoratet mener Toska er veldig troverdig når det passer dem, men Toska har ingen troverdighet når det ikke passer dem. Aktoratet går inn i et supermarked og plukekr det de vil ha, og lar resten av butikken stå igjen, hevdet advokaten.

Krigspropaganda

Han beskrev politiets mediekjør i Nokas-saken som krigspropaganda.

- Det snakkes om voldtekt av et helt samfunn, intet mindre. Saken er forferdelig. Den er forferdelig for avdøde Klunglands pårørende og for de ansatte som var på jobb i Nokas da ranet skjedde. Men saken er også forferdelig for dem som sitter uskyldig på tiltalebenken, sa Wiik Sørvik.

Andersens DNA er funnet på utstyr som ble brukt under ranet, blant annet hetter. Hans forsvarer forklarte det med at Andersen hadde vært på besøk hos Toska og benyttet blant annet hetter under sykkelturer.

Under sin egen forklaring framstilte Lars-Erik Andersen seg som en rusbelastet surrekopp som ingen ville finne på ta med på et godt planlagt ran. I fylla plaprer han i øst og vest.

- Men i edru tilstand er han ikke dum, han har ressurser, påpekte Steinar Wiik Sørvik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!