Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stolt av at mannen drepte CIA-agenter

Som drepte fem CIA-agenter og seg selv.

STOLT: Enka etter selvmordsbomberen som sprengte seg i lufta blant CIA-agenter i Afghanistan, tyrkiske Defne Bayrak, er stolt av ektemannen Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi.Foto: AFP PHOTO/ANATOLIA NEWS AGENCY/SALIH ZEKI FAZLIOGLU/SCANPIX
STOLT: Enka etter selvmordsbomberen som sprengte seg i lufta blant CIA-agenter i Afghanistan, tyrkiske Defne Bayrak, er stolt av ektemannen Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi.Foto: AFP PHOTO/ANATOLIA NEWS AGENCY/SALIH ZEKI FAZLIOGLU/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kona til jordaneren som drepte fem CIA-agenter og tre andre i Afghanistan, sier at hun er stolt av ektemannen.

- Jeg er stolt over ektemannen min. Han utførte en stor operasjon i denne krigen. Jeg håper Allah vil godta hans martyrdom, sier tyrkiske Defne Bayrak.

Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi sprengte seg i lufta inne i en amerikansk militærleir i Afghanistan 30. desember og tok fem CIA-agenter, to ansatte i et amerikansk sikkerhetsselskap og én jordansk etterretningsagent med seg i døden.

Amerikansk og jordansk etterretning trodde at han arbeidet for dem, men i virkeligheten sto den 36 år gamle legen i ledtog med terrornettverket al-Qaida.

Hevn

Al-Qaida har senere påtatt seg ansvaret for aksjonen og opplyst at den var hevn for at USA de siste årene har likvidert flere militante ledere i Pakistan og Afghanistan.

- Jeg skammer meg ikke. Han gjorde dette mot den amerikanske okkupasjonen av Afghanistan, sier Defne Bayrak til det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolian.

Tyrkisk politi hentet torsdag kveld Bayrak, som bor i Istanbul, inn til avhør. Der måtte hun svare på mange og tøffe spørsmål om ektemannen, som angivelig var trippelagent.

Bayrak, som snakket med journalister før avhøret startet, tror ikke mannen noensinne arbeidet for CIA.

- Fiende av Amerika

- Det er lite troverdig at han var spion, for han var en fiende av Amerika. Han utnyttet bare Amerika og Jordan, sa hun.

Paret giftet seg i 2001 i Istanbul, der Balawi hadde studert medisin siden 1995, og de flyttet deretter til Jordan året etter at han var ferdig med legeutdannelsen.

Bayrak tok med seg parets to døtre til Istanbul i oktober og hevder at hun sist så ektemannen i mars 2008 da han reiste til Pakistan.

Selv er hun utdannet journalist og har skrevet og oversatt flere bøker. Hun har også skrevet for islamistiske publikasjoner, men verken hun eller ektemannen har tidligere vært i politiets søkelys.

Skulle finne Zawahiri

Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi kom fra byen Zarqa i Jordan, samme sted som al-Qaidas tidligere leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Jordansk etterretning skal ha vervet ham i håp om at han skulle lede dem og amerikanerne til al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Vestlig etterretning visste at jordaneren hadde gode kontakter blant ytterliggående islamister, men han greide å overbevise dem om at dette var dobbeltspill fra hans side. I virkeligheten var det trippelspill.


(©NTB)