- Stolt av at vi får dette

Da Brilleland fikk spørsmål om hvorfor ansatte bærer hijab på jobb, var Kjetil Engen i optikerkjeden aldri i tvil om hva han skulle svare. Nå hylles responsen i sosiale medier.

BREVET: Norsk folkeparti ved styreleder Oddbjørn Jonstad valgte å sende dette brevet til Brilleland - ifølge Jonstad selv etter oppfordring fra flere medlemmer. Foto: Skjermdump
BREVET: Norsk folkeparti ved styreleder Oddbjørn Jonstad valgte å sende dette brevet til Brilleland - ifølge Jonstad selv etter oppfordring fra flere medlemmer. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har fått liknende henvendelser tidligere, men dette er den mest direkte og mest provokative.

Det sier Brilleland-sjef Kjetil Engen etter at han mandag denne uka mottok et brev fra Oddbjørn Jonstad, styreleder i partiet Norsk folkeparti.

I brevet spør Jonstad om det er noen grunn til at partiets medlemmer stadig oftere ser Brillelands ansatte ikledd hijab. Han hevder også at dette strider mot grunnloven.

Det var Dagsavisen som omtalte saken først.

Foto: Shad Madian / Dagbladet
Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

«Vi foreslår at Brilleland i fremtiden bruker etnisk norske kvinner og menn i sine butikker i Norge», avslutter Jonstad brevet. Henvendelsen fikk Engen til å kaste seg over tastaturet i løpet av minutter.

FÅR PANIKK: I oppgjøret mellom Shabab Al-Ordon og Amman Club mister en av spillerne hijaben etter en duell. Det som skjer etterpå har gått viralt. Video: @ jordanwnt Vis mer

- Kan ikke forbigå i stillhet

- Jeg svarte på det umiddelbart etter at det kom til meg. Vi har våre verdier, og her var det ikke tvil om at noe skulle gjøres. Slike henvendelser kan ikke forbigå i stillhet. Det ble for fundamentalt, og det måtte besvares på en måte som viser et tydelig standpunkt overfor slike holdninger, sier Engen, som legger til at han også setter pris på henvendelsen:

- Jeg er veldig stolt av og glad for at vi får dette brevet. Det viser at vi oppfyller de målene og tankene vi har når det kommer til mangfold, sier Brilleland-sjefen.

KLAR TALE: Brilleland-sjef Kjetil Engen var aldri i tvil om at henvendelsen skulle besvares. Foto: Skjermdump
KLAR TALE: Brilleland-sjef Kjetil Engen var aldri i tvil om at henvendelsen skulle besvares. Foto: Skjermdump Vis mer

Ikke hørt noe

Henvendelsen fra Jonstad har sammen med Engens svar spredt seg som ild i tørt gress på både LinkedIn og Twitter. Optikerlederen er både overrasket og glad for oppmerksomheten brevet har fått.

- Det er godt å se at man får slik respons når man tar et så tydelig standpunkt. Jeg setter også pris på at folk sier ifra hva de mener. Vi har også hatt våre diskusjoner internt om hva som er greit og ikke. For en del år tilbake hadde vi det slik at vi håndhilste på kunder som kom inn. Det gikk vi bort ifra, fordi det ikke er alle religioner eller kulturer der det er rett fram, sier Engen, som ikke har hørt noe fra Jonstad etter at han besvarte brevet.

- Men antar at han tar kontakt dersom han ønsker en diskusjon rundt dette, sier Engen.

NEKTET: En 19 år gammel student filmer idet en sikkerhetsvakt på en McDonalds-restaurant i London nekter henne servering, visstnok fordi hun har på seg hijab. Vis mer

- Har ikke forstått alvoret

Den dialogen blir det derimot ingenting av, skal man tro styrelederen i Norsk folkeparti. Jonstad sier til Dagbladet at målet med brevet først og fremst var å få fjernet hijaben blant de ansatte hos Brilleland.

- Hvem som ansettes, er underordnet. Men det er å forby hijaben som er viktig. Engen har ikke tatt realiteten innover seg, og har ikke forstått alvoret. Jeg bryr meg ikke om hva han svarer, og jeg ser ingen hensikt i å gå i noen dialog med ham, sier Jonstad.

REAGERER: Ifølge styreleder Jonstad har flere medlemmer i Norsk folkeparti reagert på hijabbruk både i butikker og hos optikere som Brilleland. Foto: Skjermdump
REAGERER: Ifølge styreleder Jonstad har flere medlemmer i Norsk folkeparti reagert på hijabbruk både i butikker og hos optikere som Brilleland. Foto: Skjermdump Vis mer

Han avviser at det ligger et rasistisk motiv bak brevet, og forteller at han har fått omkring 8-10 henvendelser fra medlemmer når det gjelder hijabbruk. Derfor har partiet sendt ut flere brev med samme tematikk som det Brilleland mottok.

- Medlemmene kommer inn i butikker og frisørsalonger og liknende, og så ser de mange med hijab. Dette reagerer de på. Vi mener det er i strid med grunnloven, og det er det politiske signalet hijaben sender som er provoserende, sier Jonstad.

STORTINGSVALGET: Jon Helgheim har dette å si om Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde sitt tilbud om å gi en 15-åring 1000 kroner for å ta av seg hijaben. Video: Valgboden / Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer