Stolt av føreren sin

BÄ RENTAL (Dagbladet): - Spør Jörg Haider om innfløkte valutaspørsmål eller om hvordan elektromotoren virker. Den mannen har greie på alt. Og så er han snill, et intelligent og godt menneske som hjelper andre. Tida arbeider for Haider, sier nabo og venn Franz Kircher.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franz Kircher (77), pensjonert forstmann, forteller til Dagbladet at han har kjent Østerrikes nye sterke mann, kona Claudia og døtrene Cornelia og Ulrike i mange år.

Han er nabo med familien Haider i Bärental (Bjørnedalen), ei lita fjellgrend lengst sør i Østerrike. Bak fjelltoppen øverst i den trange dalen, ligger Slovenia. Der begynner det slaviske Balkan.

I Bjørnedalen er folk stolt av sin nabo Jörg Haider.

Her har Haider sitt gods, godt tilbaketrukket og usynlig fra den snødekte bygdeveien. 1500 hektar land, mest skog.

Lerke-blid

I innkjørselen til portnerboligen bjeffer en vakthund.

- Her skal du tro det var stemning da Jörg kom hjem den første ettermiddagen etter at han i fjor vår ble regjeringssjef her i Kärnten. Og Jörg gikk rundt og hilste på alle, blid som ei lerke. Det er slik han er, sier Kircher.

- Han hjelper folk uten å tenke på om de støtter ham eller Frihetspartiet.

Da han vant valget i fjor, lovte han å bli fire år her i Kärnten. Det er derfor han ikke går inn i regjeringen i Wien. Men når de fire årene er over, vil han vinne valget og bli den nye kansleren i Østerrike.

Den tidligere Wehrmacht-soldaten, som understreker at han dro med glede for å kjempe fire krigsår på Østfronten, understreker at Haider er en smart taktiker. Men han medgir at Haider ikke alltid uttrykker seg klokt.

- Litt uforsiktig

- Han sier det han har på hjertet. Da kan han bli uforsiktig. Kanskje er han litt utlendingsfiendtlig, men det er greit for meg. Dere i Norge er vel heldige som bor i et land der rasen er rein.

- Det er jøder som står bak hetsen mot Haider. De er godt organisert. Ikke det at jeg har noe imot jøder, men slik er det, sier 77-åringen som freser avsted på skogsbilveiene i en Golf. En mørkeblå mann i rød bil.

Haider-land

Bärental og landsbyene rundt er Haider-land.

- Skriv noe pent om doktor Haider. Han er ikke slik han blir omtalt i utenlandsk presse. Her støtter vi alle Haider. Og vi er da anstendige, lovlydige mennesker, sier Erwin Lansegger (50), som driver en kneipe sammen med sønnen Thomas (25) i Feistritz ved foten av Bärental. Thomas blir kneipe-vert i fjerde generasjon. Tradisjon er viktig her.

- Dr. Haider kommer ofte hit. Da snakker vi om alt, om fotball og slalåm, alt utenom politikk.

Dr. Haider snakker ikke politikk, han skaper politikk, understreker Lansegger senior, som byr på kraftig husmannskost og skummende halvlitere.

«Doktor»

Han er nøye på tiltaleformen «doktor Haider». Jörg Haider var ventet tilbake til Klagenfurt ut på kvelden, for å sove en natt hjemme før han reiser tilbake til Wien for å få president Thomas Klestils motvillige ja til regjeringsdannelsen som en hel verden protesterer mot.

De venter på ham på partikontoret i Klagenfurt også. Der går arbeidet som vanlig. Ingen feiring, understrekes det. Og alle navnløse medarbeidere henviser videre oppover i hierarkiet ved spørsmål om intervjuer og fotografering. Fra partikontoret, til Haiders sekretær i delstatsregjeringen, til fraksjonsgruppa i parlamentet og endelig til Haiders pressetalsmann.

Han har mobiltelefonen avslått med beskjed om at det ikke er mulig å legge igjen beskjeder. Slik fungerer et førerparti.