Stolt Kim jublet for Madeleine

Nord-Koreas diktator Kim Jong-il forsikret sin amerikanske gjest Madeleine Albright om at det ikke er noen problemer mellom de to land. Mens Albright overvar et storstilt masseopptog med 100 000 deltakere i landet der folket dør av sult på grunn av ledernes vanstyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Kims uttalelse og propagandeashowet befant seg dermed et stykke fra virkeligheten. Men det forhindret ikke at Albright etter forholdene fikk en varm mottakelse på det historiske møtet mellom erkefiendene i Pyongyang i går.

Møtet mellom utenriksminister Albright og Kim varte lenger enn planlagt. De to snakket sammen i tre timer. Albright beskrev den nordkoreanske presidenten som meget engasjert under møtet, og de to skal møtes igjen idag.

Raketter

USA ønsker å redusere spenningen på den koreanske halvøya, hvor amerikanske og sørkoreanske soldater kjempet innbitt mot kinesiske og nordkoreanske styrker under Koreakrigen 1950-53.

Albright ønsker å overtale lederne i Pyongyang til å gi opp sitt ambisiøse rakettprogram, som har vært noe av bakgrunnen for at amerikanerne har gått i gang med arbeidet med sitt eget nasjonale rakettforsvar.

Amerikanske tjenestemenn tror Nord-Korea vil oppdage at samarbeid med utenverdenen kan bringe framgang i landet uten at dagens ledelse behøver å gi fra seg makten.

To millioner mennesker har trolig omkommet av sult de siste åra på grunn av vanstyre og naturkatastrofer.

Albright ønsker å finne ut hva som ligger bak Kims tilbud om å gi opp rakettprogrammet mot å få utenlandsk økonomisk hjelp, slik han uttalte under den russiske president Vladimir Putins besøk i Pyongyang tidligere i år.

Kanskje kommer Clinton

Det har vært spekulert i om president Bill Clinton vil besøke Pyongyang før han går av.

Tøværet på den koreanske halvøya det siste året har både bragt Albright, den sør-koreanske presidenten Kim Dae Young, og Russlands president Vladimir Putin til Nord-Korea. 100 familier splittet av krigen for snart 50 år siden har også fått møte hverandre.

FORNØYD: Kim Jong-Il er tydelig fornøyd med storbesøket fra USA.