Stolte av Gardermoen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Torsdag åpner Norges nye stolthet, Oslo Lufthavn Gardermoen. Som det vil framgå av dagens magasin i vår avis, er det et flott anlegg som tilbys de reisende. Alle som de neste ukene og månedene kommer dit for første gang, vil se at det er preget av stilfull arkitektur, solide materialer og praktiske løsninger.
  • Vi har de siste ukene før åpningen lest og hørt om alle skavankene denne flyplassen har allerede før den blir åpnet. Skiltene er for små og bagasjebåndet vil ikke gå fort nok, toalettene er det umulig å finne og taxfree-butikken er for liten. Dessuten er det fortsatt beboere rundt flyplassen som vil bli plaget av støyen, og det er lagt sterke begrensninger på nattflygingene.
  • For noen dager siden kom dessuten en bok om beslutningsprosessen da Gardermoen ble valgt. Forfatterne er åpenbart forundret over at det ble brukt politisk list, kløkt og makt da stedsvalget ble gjort. Alt dette er sikkert rett og bra, og mange interesser har så visst vært inne i bildet hele veien. Men nå må vi vel begynne å forsone oss med at beslutningen om stedsvalget er fattet. Det finnes knapt noe så lite flyttbart som en stor flyplass, Oslo lufthavn blir på Gardermoen i alle fall storparten av det neste århundret. De små og store feilene som er der og som vil oppstå seinere, blir nok rettet etter hvert. Det er en forutsetning for å lykkes i denne bransjen at man har evne til å lytte til publikums krav og yter førsteklasses service.
  • Flyplassprosjektet på Gardermoen er et av de største som noen gang er gjennomført på det norske fastlandet. Det er i bemerkelsesverdig grad fullført uten skandaler. Ferdigstillelsen skjer på den dagen som var planlagt etter at den ble flyttet fra 1. oktober av hensyn til felles europeiske justeringer i luftkorridorene. Og ikke minst: Kostnadsrammen har holdt. Gardermoen er på mange måter et eksempel til etterfølgelse. Det er avsagt mange forhåndsdommer, men her som ellers er det klokt å avvente den endelige dom, som vil bli felt av flyplassens brukere. Vi tror Oslo Lufthavn Gardermoen kan imøtese den med stor sinnsro.