- Stolte på at medarbeiderne ikke ville begå en korrupt handling

Yaras korrupsjonstiltalte eks-sjef Thorleif Enger var «viss på» at pengekravet fra Libya ble avvist.

KORRUPSJONSTILTALT: Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger (t.h.) begynte sin forklaring som korrupsjonstiltalt i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med styreformann Shukri Ghanem i Libya statsoljeselskap (NOC), den 17. februar 2008, etter signeringen av en avtale i Tripoli , Libya. Foto: AFP/MAHMUD TURKIA
KORRUPSJONSTILTALT: Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger (t.h.) begynte sin forklaring som korrupsjonstiltalt i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med styreformann Shukri Ghanem i Libya statsoljeselskap (NOC), den 17. februar 2008, etter signeringen av en avtale i Tripoli , Libya. Foto: AFP/MAHMUD TURKIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg stolte på mine medarbeidere, jeg stolte på at de ikke ville begå en korrupt handling, sier Yaras korrupsjonstiltalte tidligere konsernsjef Thorleif Enger.

Betalingen til sønnen til Libyas daværende oljeminister Shukri Ghanem er en av hovedpostene i Økokrims tiltale mot Enger og tre andre konserndirektører i det børsnoterte gjødselselskapet. Betalingen skjedde i forbindelse med et samarbeidsprosjekt med det libyske statsoljeselskapet NOC.

Ifølge Enger var det hans medtiltalte konserndirektør Tor Holba som først kom til ham med et libysk betalingskrav - som de begge reagerte sterkt på.

- Bestyrtet I tingretten i dag la han fram sin versjon av hva som skjedde:

- Etter det siste besøket mitt i Tripoli kom Tor inn på mitt kontor. Han var bestyrtet, og fortalte at det hadde kommet krav om betaling. Han kjente ikke til noen avtale, jeg kjente ikke til noen avtale, og vi ble enige om at kravet måtte avvises, sa Enger.

Han tidfestet dette til juli/august 2008.

-På dette tidspunktet var Ole Jørgen Haslestad utpekt som ny konsernsjef, jeg var fortsatt konsernsjef. Tor syntes det var naturlig å legge det fram for Haslestad. Det var jeg enig i, sa Thorleif Enger i tingretten i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.