KORRUPSJONSTILTALT: Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger (t.h.) begynte sin forklaring som korrupsjonstiltalt i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med styreformann Shukri Ghanem i Libya statsoljeselskap (NOC), den 17. februar 2008, etter signeringen av en avtale i Tripoli , Libya. Foto: AFP/MAHMUD TURKIA
KORRUPSJONSTILTALT: Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger (t.h.) begynte sin forklaring som korrupsjonstiltalt i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med styreformann Shukri Ghanem i Libya statsoljeselskap (NOC), den 17. februar 2008, etter signeringen av en avtale i Tripoli , Libya. Foto: AFP/MAHMUD TURKIAVis mer

- Stolte på at medarbeiderne ikke ville begå en korrupt handling

Yaras korrupsjonstiltalte eks-sjef Thorleif Enger var «viss på» at pengekravet fra Libya ble avvist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg stolte på mine medarbeidere, jeg stolte på at de ikke ville begå en korrupt handling, sier Yaras korrupsjonstiltalte tidligere konsernsjef Thorleif Enger.

Betalingen til sønnen til Libyas daværende oljeminister Shukri Ghanem er en av hovedpostene i Økokrims tiltale mot Enger og tre andre konserndirektører i det børsnoterte gjødselselskapet. Betalingen skjedde i forbindelse med et samarbeidsprosjekt med det libyske statsoljeselskapet NOC.

Ifølge Enger var det hans medtiltalte konserndirektør Tor Holba som først kom til ham med et libysk betalingskrav - som de begge reagerte sterkt på.

- Bestyrtet I tingretten i dag la han fram sin versjon av hva som skjedde:

- Etter det siste besøket mitt i Tripoli kom Tor inn på mitt kontor. Han var bestyrtet, og fortalte at det hadde kommet krav om betaling. Han kjente ikke til noen avtale, jeg kjente ikke til noen avtale, og vi ble enige om at kravet måtte avvises, sa Enger.

Han tidfestet dette til juli/august 2008.

-På dette tidspunktet var Ole Jørgen Haslestad utpekt som ny konsernsjef, jeg var fortsatt konsernsjef. Tor syntes det var naturlig å legge det fram for Haslestad. Det var jeg enig i, sa Thorleif Enger i tingretten i dag.

På spørsmål fra aktor, sa han at han ikke kjente til at det var inngått en konsulentavtale som førte til denne utbetalingen.

- Stolte på medarbeiderne - Jeg var viss på at vi hadde avvist kravet, og at Tor Holba gikk til Haslestad og informerte, slik som han informerte meg. Dette var etter at jeg var i Libya siste gangen, i slutten av juli eller begynnelsen av august, og det var rett før jeg skulle slutte i selskapet, sa Enger.

En utbetaling på 1,5 millioner dollar ble likevel utført, via en sveitsisk omvei, til en konto kontrollert av oljeministerens sønn.

Enger synes det virker urimelig å tro at han skulle ha visst om, og tillatt, en korrupt betaling.

- Det må være lov å si, etter å ha jobbet som industrileder i så mange år, med en plettfri karriere, mener jeg, at jeg skulle ta initiativ til en korrupt handling på dette tidspunktet. Det synes jeg er utrolig. Jeg stolte på mine medarbeidere, jeg stolte på at de ikke ville begå en korrupt handling, sa Enger.

Under sin vitneforklaring tidligere i dag, har han blant annet gitt uttrykk for at han selv kunne ha tjent fem-ti ganger så mye i en tilsvarende stilling i USA.

Ga grønt lys Om en annen hovedpost i Økokrims tiltale, en korrupt betaling av en million dollar til sønnen av en indisk toppfunksjonær, forteller Enger at han var enig i at Yara måtte bruke en konsulent, fordi India er et veldig komplisert land å operere i.

-Jeg ga grønt lys til å velge den riktige konsulenten, sa Enger.

Han sier at han ikke gjenkjente konsulenten som ble valgt som sønnen til en indisk toppfunksjonær.

-Jeg godkjente at man brukte denne konsulenten, Maini, fortalte Enger.

Enig i millionutbetaling Selv om konsulentens oppdrag senere ble avblåst, fikk han utbetalt pengene - uten at Enger hadde noen mistanke om at det dreide seg om korrupsjon.

- Ken (Wallace, medtiltalt konserndirektør, red. anm.) mente at det var fornuftig at vi betalte en million dollar. Jeg sluttet meg til det. Man går ikke fra en muntlig avtale når en konsulent har jobbet slik han gjorde, sa Enger.

Han fortalte at hans etterfølger Ole Jørgen Haslestad aldri kontaktet ham om de tvilsomme utbetalingene.

- Det er helt greit, det er hans privilegium å gjøre, sa Enger.