Stolte på avdød kvinnes datter

Hjelpeapparatet trodde 98-åring hadde det bra. Hun lå død i fryseren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi har ikke hatt noen grunn til å tro at situasjonen var så alvorlig at det var nødvendig med tvangstiltak i dette hjemmet, sier virksomhetsleder for helse, rehabilitering og omsorg i Løten kommune, Torhild Hafslund Fossum til Dagbladet.no.

En eldre kvinne, som om hun hadde levd ville vært 98 år gammel, ble fredag funnet i en fryser i et bolighus på Ådals Bruk i Løten.

Over 50 katter

Kvinnen har de siste 15 årene bodd sammen med sin datter på rundt 60 år. De skal ha hatt mellom 50 og 70 katter i huset, og kattene skal ha blitt holdt innendørs.

Etter tips fra naboer aksjonerte Mattilsynet fredag. Ved hjelp av politiet tok de seg inn i huset. Det var da den døde kvinnen ble funnet i fryseboksen.

Både Mattilsynet og sosialtjenesten i kommunen har flere ganger de siste årene blir varslet om de tvilsomme hygienske og dyrvernsmessige forholdene i hjemmet. Men ingen slapp inn. Mattilsynet kunne fredag konstatere at kattene var i grei form og hadde fått nok mat.

Stolte på datteren

Løten kommune hadde i går et hastemøte om den spesielle saken.

- Det kommunale hjelpeapparatet er sporadisk blitt varslet med hensyn til moren. Siste gang for endel måneder siden.

Vi har vært i kontakt med datteren flere ganger, men har ikke greid å få til noen frivillig ordning med hensyn til hjelpetiltak overfor moren. Vi har valgt å stole på datterens ord om at moren hadde det bra, sier Hafslund Fossum.

- Betyr det at moren levde for noen måneder siden?

- Det vet vi ikke. Vi har aldri vært inne i huset. Kontakten har skjedd pr. telefon, og det har vært flere personer og instanser involvert i vurderingen av denne saken, også kommunelegen.

Pensjonen sjekkes

Også NAV er koplet inn i saken, på grunn av den avdøde kvinnens pensjon. Spørsmålet er om denne er utbetalt som vanlig til nå, og om andre eventuelt har hevet pengene.

Leder av NAV i Løten, Bente Larsson, sier til Dagbladet.no at hun ikke kan kommentere hvorvidt det har skjedd noe ureglementert i denne saken eller hvorvidt den avdøde kvinnens måndelige pensjon er hevet av andre:

- På generelt grunnlag kan jeg si at trygdeetaten ikke kan vite hva som skjer med trygd eller pensjon etter at pengene er overført til en bankkonto.

Men dersom trygden overføres gjennom utbetalingskort som sendes i posten, og disse ikke heves, får vi dem i retur. Om dette har skjedd her, kan jeg dessverre ikke kommentere, sier Larsson til Dagbladet.no.

I følge NAV sentralt får de aller fleste pensjonister i dag pensjonen sin direkte inn på en bankkonto. For at utbetalingene skal stoppes, må NAV få beskjed om dødsfall fra Folkeregistret. Etter det Dagbladet.no har grunn til å tro, har ikke dette skjedd her.

Kvinneliket er nå til obduksjon. Rettsmedisinernes undersøkelser vil kunne gi svar på både dødsårsak og hvor lenge kvinnen har vært død.

Noen naboer mener det er flere år siden de har sett kvinnen.