STABILISERE: NATO trapper opp kampen mot terror ved å bidra til stabilisering, forsvars- og institusjonsbygging i naboland i sør, som Jordan, Tunisia og Irak. NATO blir fortsatt i Afghanistan for å hindre at landet blir en trygg havn for terrorister, sa generalsekretær Jens Stoltenberg i ettermiddag. Foto: EPA/PAWEL SUPERNAK 
STABILISERE: NATO trapper opp kampen mot terror ved å bidra til stabilisering, forsvars- og institusjonsbygging i naboland i sør, som Jordan, Tunisia og Irak. NATO blir fortsatt i Afghanistan for å hindre at landet blir en trygg havn for terrorister, sa generalsekretær Jens Stoltenberg i ettermiddag. Foto: EPA/PAWEL SUPERNAK Vis mer

Stoltenberg: - Å forebygge terror er bedre enn militæraksjoner

NATO trapper opp kampen mot terror gjennom stabilisering av partnerland i sør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WARSZAWA (Dagbladet); NATO besluttet i ettermiddag å trappe opp kampen mot ekstremisme og terror ved å støtte og stabilisere land sør for alliansens grenser.

- I sør ser vi stater i oppløsning, millioner er hjemløse og håpløse på grunn av terroristgrupperrsom ISIL. Denne ustabiliteten har direkte følger for våre samfunn. Den har skapt den største flyktning- og migrasjonskrisa siden den andre verdenskrig. Og terroristgrupper står bak terrorangrep i våre gater, sa generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i ettermiddag.

NATO har sluttet seg til "projecting stability" strategien, som betyr at NATO vil bidra til å stabilisere og støtte land i NATOs nabolag.

- Omfanget av utfordringene gjør at NATO må handle. NATO er en militær balanse for kollektivt forsvar og en allianse for krisehåndtering. Nå må vi også bli en allianse for opplæring og bygging av kapasiteter i land utenfor våre grenser. NATO har en unik mulighet til å gjøre en forskjell.

- Mer effektivt

- I det lange løp er opplæring av lokale styrker mer effektivt enn å sende ut våre egne styrker ut i store kampoperasjoner. Det er et av de beste redskapene vi har mot terror.

Forebygging er bedre enn invasjon. Så vi vil hjelpe våre partnerland slik at de er bedre rustet i kampen mot terrorisme, sa Stoltenberg.

Som Dagbladet skrev fredag, har NATO besluttet å starte opptrening av irakiske styrker i Irak.

AWACS

NATO deltar ikke direkte i krigen mot IS, men alle medlemslandene er med i den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot terrorgruppen i Irak og i Syria. NATO-landet Tyrkia er i frontlinjen, og utsettes for rakettangrep fra IS. Toppmøtet besluttet i dag å si ja til at Awacs-fly fra NATO kan brukes av koalisjonen til overvåking av terrorgruppene inne i Syria.

Afghanistan

NATO har avsluttet kampoperasjonene i Afghanistan, men Afghanistan er fortsatt NATOs største operasjon, nå med opplæring.12 000 personellstyrker er fortsatt i landet og gir opplæring til afghanske sikkerhetsstyrker. Tidligere i dag besluttet NATO-toppmøtet å fortsette den militære opplæringen ut over 2016, samt å støtte de afghanske styrkene økonomisk med fem milliarder dollar årlig fram mot 2020.

- Vi skal bistå afghanske styrker i å trygge sitt land og forhindre at det aldri igjen blir en trygg havn for internasjonal terrorisme, sa Stoltenberg.

Irak, Jordan, Tunisia, Kuwait

NATO bidrar i dag med trening av flere hundre irakiske offiserer i Jordan. Nå skal NATO også starte med trening og kapasitetsbygging inne i Irak.

NATO bistår Tunisia i trening og spesialoperasjoner, og samarbeider med Jordan om cyberforsvar og eksplosivrydding. NATO samarbeider med Kuwait om blant annet strategisk analyse og kriseberedskap, og har opprettet et regionalt NATO-senter i landet.

Egeerhavet og Middelhavet

NATO har etter anmodning fra Tyskland, Tyrkia og Hellas bidratt til overvåking av menneskesmugling over Egeerhavet. Ifølge Stoltenberg har NATOs nærvær bidratt til å kutte smuglerlinjen. Tallet på daglige ankomster til Europa ble redusert med 90 prosent fra mars til april. NATO besluttet i går å utvide dette maritime oppdraget til også å gjelde Middelhavet.