LANGVARIG:  NATO fortsetter sitt engasjement i Afghanistan. NATO vil fortsette opplæring og trening av afghanske sikkerhetsstyrker  vil fortsette også neste år, og NATO lover økoniomisk støtte til de afganske styrkene fram til 2020.  Foto:   Agencja Gazeta/Adam Stepien/REUTERS 
LANGVARIG:  NATO fortsetter sitt engasjement i Afghanistan. NATO vil fortsette opplæring og trening av afghanske sikkerhetsstyrker  vil fortsette også neste år, og NATO lover økoniomisk støtte til de afganske styrkene fram til 2020.  Foto:   Agencja Gazeta/Adam Stepien/REUTERS Vis mer

Stoltenberg: - Afghanistan må ikke bli en trygg havn for terrorisme

Derfor fortsetter NATO sitt engasjement i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WARSZAWA (Dagbladet): NATO-toppmøtet besluttet i formiddag å forlenge sitt nærvær i Afghanistan.

Kampoperasjonene ble avsluttet for flere år siden, men NATO har fortsatt om lag 12 000 soldater i landet, som bistår og lærer opp afghanske sikkerhetsstyrker.

Langvarig

NATO vil fortsette opplæringen og støtten til afghanske sikkerhetsstyrker også etter 2016. NATO vil gi økonomisk støtte til styrkene fram til 2020.

- Det er ingen grunn til å tro at utfordringene i Afghanistan vil løses i nær framtid. Derfor vil vi fortsette et langvarig partnerskap. Budskapet er klart: Afghanistan vil ikke stå alene, sa generalsekretær Jens Stoltenberg etter møtet om Afghanistan i formiddag.

Stoltenberg sa at NATO vil støtte de afghanske sikkerhetsstyrkene med om lag fem milliarder dollar årlig fram til 2020. Det norske bidraget til de afghanske militærstyrkene og afghansk politi vil bli stående på 150 millioner kroner per år fram til 2020.

Usikkert hvor lenge

På spørsmål om hvor lenge NATO vil ha styrker i Afghanistan, sa Stoltenberg:

- Det er det ikke grunnlag for å spekulere i. Vi får vurdere neste år om vi skal fortsette vårt militære nærvær. Vi vil fortsette med politisk, militær og økonomisk støtte så lenge det er nødvendig, sa Stoltenberg.

USAs president Barack Obama karakteriserte sikkerhetssituasjonen i Afghanistan som særdeles alvorlig før toppmøtet. Taliban er fortsatt en stor trussel, og mye tyder på IS har etablert seg noen steder.

Uro og terror

Stoltenberg sier det er store utfordringer i landet, med vold, uro og terrorangrep.

- Vi har sett rapporter om at ISIL er i landet, men vi har også sett at lokale Taliban-grupper sverger lojalitet til ISIL. Det er ikke avgjørende hva terroristgruppene kaller seg. Vi vil uansett fortsette å hjelpe afghanske styrker slik at de kan bekjempe terror i Afghanistan. Grunnen til at NATO er der, er at vi vil hindre at Afghanistan blir en trygg havn for terrorisme, sier Stoltenberg.

Må bedre menneskerettigheter

Han sa at Afghanistan har lovet å fortsette modernisering og demokratisering av landet.

- Afghanistan gjør framskritt, og de må fortsette med det, særlig når det gjelder menneskerettigheter, politiske reformer og kamp mot korrupsjon. Det går i riktig retning, selv om det er store utfordringer.

.