Stoltenberg: - Det beste for klimaet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsvarer at fullskala-anlegget på Mongstad skrinlegges.

IKKE PÅ MÅNEN: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) landet aldri på månen. Her inspiserer han teknologisenteret på Mongstad, der det aldri ble CO2-rensing. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
IKKE PÅ MÅNEN: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) landet aldri på månen. Her inspiserer han teknologisenteret på Mongstad, der det aldri ble CO2-rensing. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sikker på at det beste for klimaet er at vi legger om satsingen for karbonfangst, sier statsministeren på telefon til NTB idet han er på vei inn i et fly på Oslo lufthavn fredag ettermiddag. Stoltenberg skal til USA for å delta på FNs hovedforsamling i New York neste uke.

To deler Han er opptatt av å skille arbeidet med fullskala-anlegget fra teknologisenteret på Mongstad.

- Vi har lykkes i å få på plass verdens største senter for teknologiutvikling av karbonfangst. Det har krevd de største utgiftene så langt. Av de sju milliardene vi har brukt til nå, har fem milliarder kroner gått til senteret, sier han.

Statsministeren viser samtidig til at fullskala-anlegget har vist seg å være vesentlig dyrere og mer usikkert.

- Derfor er det en fordel for det videre arbeidet at vi styrker teknologisenteret og legger til rette for utvikling av andre prosjekter enn å gå videre med fullskala-prosjektet, sier han.

Synes det er synd Likevel synes Jens Stoltenberg at det er synd at den ene delen av Mongstad-prosjektet ble mye dyrere enn forutsatt.

- Men jeg er veldig glad for at vi har fått teknologiutviklingen på plass, at jeg fikk være med på å åpne det i fjor og at det er veldig verdifullt anlegg.

Han vil ikke være med på at fredagens beslutning innebærer at testanlegget på Mongstad er historie.

- Det er oppe og går. Det er et verdensledende laboratorium for karbonfangsteknologi. I dag kan vi teste to ulike typer teknologi parallelt. Med den nye utvidelsen kan vi teste tre ulike teknologier.

Tilfeldig timing Stoltenberg gjentar at de ikke går videre med den andre delen, fullskalarensingen, men legger til rette for satsing andre steder. Altså en omlegging, og ingen skrinlegging, mener han.

- Gassnova er i gang med å utrede flere plasser for å legge et nytt renseanlegg. Vi er allerede i gang med å samarbeide med Norcems store sementanlegg i Brevik for å se på mulighetene for et klimafangstanlegg der.

Statsministeren avviser at det ligger noen bestemt strategi bak beslutningen om å gå ut med dette akkurat nå og viser til at beslutningen om å legge om driften på Mongstad skyldes oppdatert informasjon.

Konserndirektør Eldar Sætre i Statoil sier  selskapet tar regjeringens beslutning til etterretning, men at de vil fortsette arbeid med teknologiutvikling innen CO2 fangst og lagring.
Størst i verden Sætre sier Mongstad-arbeidet har gitt Statoil viktig læring og ny kunnskap om fangstteknologi og utvikling av en verktøykasse som kan brukes til måling og analyse av utslipp.

- CO2-lagringen på Sleipner var verdens første storskala lagring av CO2. I tillegg har vi vært involvert i fullskala fangst og lagring på In Salah i Algerie og på Snøhvit-feltet her i Norge. I tillegg til aktivitetene på Mongstad er Statoil også involvert i andre omfattende forskningsprosjekter knyttet til utvikling av CO2-fangstteknologi, samt lagring av CO2, sier Sætre.

(NTB)

LOVET MYE: I 2006 lovet statsminister Jens Stoltenberg at Mongstad skulle få full CO2-rensing fra 2014. Det skjer ikke. Her med tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy og tidligere olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. Foto: Lise Åserud  / SCANPIX .
LOVET MYE: I 2006 lovet statsminister Jens Stoltenberg at Mongstad skulle få full CO2-rensing fra 2014. Det skjer ikke. Her med tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy og tidligere olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer