DØMT: I dag ble Rune Øygard dømt til fire års fengsel for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DØMT: I dag ble Rune Øygard dømt til fire års fengsel for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Stoltenberg: - Dommen er alvorlig

Ap forventer at Rune Øygard trekker seg fra ordførervervet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble Vågå-ordføreren Rune Øygard dømt til fire år i fengsel, for å ha hatt et seksuelt forhold til ei mindreårig jente. Han er også dømt til å betale 150 000 kroner i erstatning.

- Tingretten har i dag avsagt en enstemmig dom i saken. Dommen er alvorlig. Fordi dommen ikke er rettskraftig vil det være galt av meg å kommentere selve dommen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagbladet.

Både statsministeren, Oppland Arbeiderparti og Vågå Arbeiderparti har vedtatt at de ønsker at Rune Øygard trekker seg fra ordførervervet.

- Han har selv sagt at han skulle gi oss svar etter domsavsigelsen i tingretten, så det forventer jeg at han gjør, sier fylkeslederen i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, til Dagbladet.

- Du forventer at han trekker seg?  

- Vi rådet ham til det den 12. oktober, så jeg har forventet det siden da. Det må det ikke være tvil om, sier Stenseng.

-ALVORLIG: Statsminister Jens Stoltenberg sier at dommen mot Rune Øygard er alvorlig.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
-ALVORLIG: Statsminister Jens Stoltenberg sier at dommen mot Rune Øygard er alvorlig. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Dette er altså Ap's forventning selv om om Øygard skulle anke dommen.

Øygard skal ifølge TV 2 ha bestemt seg for å trekke seg som ordfører i Vågå hvis han ble domfelt i tingretten, uavhengig av utfallet av en ankesak. Han har imidlertid ikke kommentert dette selv i forkant av domsavsigelsen, påpeker NTB.

- Jeg konstaterer at han er dømt i  henhold til aktors påstand, utover det vil jeg ikke kommentere detaljene i dommen. Men det er godt at vi nå nærmer oss en avklaring, selv om det ikke ser ut til at vi får en rettskraftig dom i dag, sier Stenseng, og henviser til at Øygard har gitt signaler om at han ville anke om han ble dømt. 

- Det har vært en tung og vanskelig periode mens saken har pågått, spesielt for de som er direkte berørt, og særlig for den unge jenta, sier Stenseng.