Stoltenberg: - EØS-avtalen ligger fast

Statsministeren og Åslaug Haga uenige etter hjemfallsdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dommen i hjemfallssaken rokker ikke ved EØS-avtalen, slår statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fast.

Senterpartiets leder, kommunalminister Åslaug Haga (Sp) har sagt at dommen i EFTA-domstolen må føre til en vurdering av hele grunnlaget for EØS-avtalen. På sin pressekonferanse tirsdag avfeide statsministeren denne problemstillingen.

- Det er ingen nyhet at Haga og jeg er uenige om EØS-avtalen. Ingen av oss har vel endret syn. Soria Moria-erklæringen slår fast at regjeringen bygger på dagens EØS-avtale, sier Stoltenberg.

Statsministeren er skuffet over at dommen gikk imot Norge, men understreker at den ikke betyr slutten på den nasjonale råderetten over vannkraftressursene.

- Nå skal våre jurister gå gjennom dommen. De første reaksjonene tyder på at dommen ikke sier nei til hjemfall, men at den ikke aksepterer den type hjemfall vi har i dag. Det er flere modeller som er tenkelige når vi må gjøre om dagens ordning. Blant disse er at vi innfører hjemfall for alle kraftverk, også kommunale, sier Stoltenberg.

Han vil ikke spekulere i hva løsningen kan bli.

- Denne regjeringen vil sikre nasjonal råderett over kraftressursene, og det er mulig å bruke hjemfall, konkluderer Stoltenberg.

(NTB)

- EØS-AVTALEN BLIR STÅENDE: Statsminister Jens Stoltenberg mener dommen i EFTA-domstolen om hjemfallsretten ikke rikker ved EØS-avtalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer