Stoltenberg: - Gledelig nyhet

Mener G20-avtalen er viktig for Norge.

FORNØYD: Statsminister Jens Stoltenberg tror avtalen som G20-landene har blitt enige om vil være viktig for Norge. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
FORNØYD: Statsminister Jens Stoltenberg tror avtalen som G20-landene har blitt enige om vil være viktig for Norge. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er gledelig at verdens ledende industriland er blitt enige om tiltak som skal bekjempe den internasjonale finanskrisen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Han mener det man er blitt enige om i London, vil være avgjørende for Norges muligheter til å komme gjennom krisen. Norsk eksportindustri er helt avhengig av de internasjonale markedene.

- Regjeringen har allerede gjort mye her hjemme for å dempe skadevirkningene av krisen, men Stortinget kan ikke bevilge penger til eksportindustrien, sier statsministeren.

Han håper tiltakene raskt vil få positive ringvirkninger for norsk eksportindustri, slik at arbeidsplasser langs kysten kan sikres. Selv om de ekspansive tiltakene i ettertid kan føre til inflasjon, er ikke det Stoltenbergs bekymring i øyeblikket.

- Vår oppgave nå er å hindre at arbeidsledigheten øker og deretter biter seg fast på et høyt nivå. Problemer knyttet til mulig fremtidige inflasjonsvirkninger er ikke det som opptar meg mest i øyeblikket, sier statsministeren.


Grytten er imponert

Professor ved NHH, Ola Grytten sier det kan virke som et paradoks at man nå forsøker å løse et problem med den samme medisinen som har skapt problemet.

— Poenget er at det ikke finnes noe akseptabelt alternativ. Verden må løse det gjeldsproblemet som er skapt, ved å øke gjelda ytterligere. Hvis ikke verdens land makter å få dette til, vil deflasjon og ytterligere nedgang gjøre vondt verre, sier han til NTB.
Grytten er imidlertid imponert over det landene har fått til under møtene i London. - Det virker som om tiltakene vil få stor bredde, men selvsagt gjenstår det å se hvordan mange problemer er tenkt løst. Djevelen finnes som kjent i detaljene, sier han.
Professoren er også imponert over den vilje som blir demonstrert fra G20-landenes side og sier det signalet som nå går ut fra London trolig vil prege utviklingen fremover.

(NTB)

G20

• G20 er et uformelt forum for verdens 20 største økonomier som skal fremme samarbeid og diskusjon mellom industrinasjoner og utviklingsland, primært om økonomiske spørsmål.

• De 20 medlemmene er: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland, EU og USA. I tillegg er Det internasjonale valutafondet (IMF) og Verdensbanken representert på møtene.

• Medlemslandenes finansministre og sentralbanksjefer møtes hvert år.

• G20 representerer 85—90 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP), 80 prosent av verdens utenrikshandel og to tredeler av verdens befolkning.

• G20 ble etablert i september 1999.

• Førstkommende torsdag starter G20-toppmøtet i London. Der skal den økonomiske krisen og tiltak for å regulere finansmarkedene diskuteres.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer