Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg: - Haster med klimafremgang

Tiden er i ferd med å renne ut for en sterk klimaavtale i København.

PÅ PLASS: Jens Stoltenberg er på plass i New York for å delta på klimatoppmøtet og åpningen av FNs hovedforsamling. Bildet er fra 2007. Arkivfoto: Kristine Nyborg / SCANPIX
PÅ PLASS: Jens Stoltenberg er på plass i New York for å delta på klimatoppmøtet og åpningen av FNs hovedforsamling. Bildet er fra 2007. Arkivfoto: Kristine Nyborg / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tiden er i ferd med å renne ut for en sterk klimaavtale i København. Tirsdag samler FNs generalsekretær Ban Ki-moon rundt 100 stats- og regjeringssjefer til klimatoppmøte i håp om å sparke i gang forhandlingene.

- Det er avgjørende at vi bruker denne muligheten til å bringe oss nærmere en avtale. Det haster. Det er få uker igjen til København, og det har vært liten framgang i forhandlingene, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.

Statsministeren kom mandag ettermiddag til New York for å delta på klimatoppmøtet og åpningen av FNs hovedforsamling.

Pådriver

- Det viktigste for oss er å være en pådriver for å få på plass en sterk klimaavtale i desember, sier statsminister Stoltenberg på hotellet i Midtown på Manhattan.

Mindre enn tre måneder før COP 15-møtet i København er forhandlingene om en ny klimaavtale i en kritisk fase.

Generalsekretær Ban planlegger derfor en form for «diplomatisk sjokkterapi», skriver avisa The Observer. Toppmøtet er lagt opp mer uformelt enn vanlig, og planen er å tvinge lederne fra de rike landene til å lytte til utviklingslandene.

Vil ikke gi nye løfter

Ifølge statsminister Stoltenberg er det særlig tre områder som er viktige for regjeringen: Tallfestede utslippskutt, finansiering av tiltak i den fattige verden og tiltak mot avskoging.

- Jeg er optimist når det gjelder å få i land en avtale, men jeg er veldig usikker på hvor konkret den blir, sier han videre

Ifølge EU-kommisjons beregninger må rike land bidra med 900 milliarder kroner årlig for å hjelpe de fattige landene med utslippskutt og for å tilpasse seg klimaendringene.

Men statsminister Stoltenberg vil ikke gi noen løfter på klimamøtet om hvor stor del av denne regningen Norge vil ta.

- Det er ikke nå vi skal gjøre det. Det må i tilfellet være nærmere at det kommer en faktisk avtale på bordet. Det vi har gitt uttrykk for er at vi vurderer å skjerpe våre klimamål ytterligere, sier han.

- USA må ta lederansvar

USA er et av landene som sitter med nøkkelen til å få i havn en avtale i København. Og det er knyttet store forventninger til president Barack Obamas tale under klimamøtet tirsdag.

- Jeg forventer at Obama viser det lederansvaret USA har. Sammen med Kina er de det landet i verden som slipper ut mest klimagasser. Jeg er trygg på at han kommer til å gi uttrykk for det.

Stoltenberg får muligheten til å forsøke å overbevise president Obama under en klimamiddag tirsdag kveld, som en av 25 ledere generalsekretær Ban har invitert. Også Kinas president Hu deltar på middagen.

Møter Obama

- Hva skal du si til Obama når du møter ham?

- At Norge vil være en pådriver for en sterk avtale i København. At Norge har et forslag til hvordan vi kan finansiere tiltak i den fattige verden ved å auksjonere bort kvoter, og at vi ønsker et samarbeid om skog, sier Stoltenberg.

Statsministeren sier videre at det er svært positivt at USA har fått en ny president som legger stor vekt på klimaproblemene.

- Vi skulle gjerne ønske at de gikk lenger i å tallfeste mål og finansiering. Men det er et gjennombrudd for verden at USA tar en lederrolle.

Jens Stoltenberg frykter imidlertid i likhet med mange andre at president Obamas klimalov ikke blir behandlet i Senatet før toppmøtet i København.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling