Stoltenberg: - Inspektørene burde fått mer tid

- Våpeninspektørene burde fått mer tid i stedet for krig, sier Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en vond og vanskelig tid for verden. Jeg håper på så små tap av sivile liv som mulig og en rask avslutning av kamphandlingene.

Stoltenberg er på vei til Brussel hvor han torsdag skal møte de sosialdemokratiske partilederne i EU, og hvor Irak blir en hovedsak for møtet i PES.

Sosialistisk Venstreparti mener Norge bør gjøre det klart overfor USA og Storbritannia at angrepet på Irak er uakseptabelt.

Uhyggelige bilder

- Den norske regjeringen bør si klart ifra at Norge ikke godtar at USA tar seg til rette. Angrepet på Irak er i strid med folkeretten og er totalt uakseptabelt, sier SV-leder Kristin Halvorsen til NTB.

Hun betegner fjernsynsbildene fra Irak natt til torsdag som uhyggelige.

- Dette er noe vi har gruet oss til lenge. Vi får håpe krigen avsluttes raskt, med så lite lidelser som mulig, sier Halvorsen.

SV-lederen understreker at Norge bør bidra til gjenoppbyggingen av Irak etter krigen, og sørge for å skaffe midler til rådighet for å avhjelpe den irakiske sivilbefolkningen.

Neppe hovedangrep

Kommandørkaptein Nils Helle ved Forsvarets stabsskole tror ikke at hovedangrepet mot Bagdad kommer ennå.

- Amerikanerne har alt å vinne på å vente til det blir mørkt, sier Helle til NTB.

Han mener at de amerikanske styrkene trolig bare er i gang med utmattelseskrigen mot Bagdads beboere, og at de spredte bombingene rundt den irakiske hovedstaden er tiltak for å fjerne luftvernstillinger og mulige stasjoner med kjemiske våpen.

- Dette vil være en dum tid på døgnet å sette inn et hovedangrep mot Bagdad. Nå er det morgen og lyst i Irak. Fredag skal det bli overskyet og solvinder vil forstyrre radar- og sambandsutstyr. Når skyene kommer vil det bli helt mørkt og sånn sett mye bedre forhold for angrep, sier Helle.

At amerikanerne har overtatt den irakiske radioens hovedfrekvens kan også bety at hovedsenderen er slått ut av de militære. USA har allerede i flere måneder sendt radio i Irak, men ikke over hovedfrekvensen slik som nå, mener Helle.

(NTB)