Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg: - Mer penger til beredskap

Varsler økte bevilgninger i statsbudsjettet i oktober.

LOVER PENGERJens Stoltenberg i Stortinget og redegjør for 22. juli-kommisjonens rapport. Foto: Jacques Hvistendahl
LOVER PENGERJens Stoltenberg i Stortinget og redegjør for 22. juli-kommisjonens rapport. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg redgjør i formiddag for Stortinget om hvordan regjeringen skal følge opp 22. juli-kommisjonens rapport, som felte en knusende dom over hvordan det offentlige Norge responderte på terroranslaget 22. juli.

Kommisjonen peker på en overordnet problemstilling: Det var ikke mangel på bevilgninger eller ressurser som var årsak til at myndighetene ikke taklet sin mest grunnleggende oppgave; nemlig å beskytte borgerne. Det var en manglende erkjennelse av at alvorlig terror kunne ramme Norge.

Likevel varsler Stoltenberg at regjeringen også vil bevilge mer penger til beredskapsarbeidet.

- Bedre responstid - Det har skjedd et takskifte. Mye er gjort et siste året, men det er behov for mer. Vi vil komme med mer tiltak og flere initiativ. Alle kommisjonens anbefalinger vil bli vurdert. Dette vil bli lagt fram for Stortinget, sier Stoltenberg, og fortsetter:

- For det første skal vi øve mer og øve bedre. Vi skal øve på å takle kriser. I statsbudsjettet som legges fram i oktober, kommer vi med mer bevigninger til beredskapsplaner, sier Stoltenberg og lover at et nytt beredskapssenter endelig skal komme på plass.

- Vi skal samle politiets beredskapstjeneste, hundetjenesten og helikopetertjenesten i et nytt anlegg på Alna i Groruddalen, sier han.

- Det vil bedre responstida.

I tillegg skal militærets beredskapsbistand på Rygge kunne gripe direkte inn og yte bistand. Fra januar skal Forsvaret kunne fly inn og delta i skarpe oppdrag.

- Beklager Stoltenberg beklaget flere ganger for det som sviktet 22. juli. Han brukte også tida til å minne om de som var sentrale og la ned en viktig innsats den juli-ettermiddagen.

- I alt det kritiske må vi ikke glemme alle enkeltmenneskene som gjorde en ekstraordinær innsats i en atmosfære av kaos og frykt. De som selv var rammet i regjeringskvartalet og på Utøya, frivillige som var i nærheten, politifolk og helsepersonell, ansatte i etater og embetsverk.

Han advarte mot å glemme at kampen mot terror handler om mer enn beredskap og krisehåndtering

- Arbeid mot radikalisering og vold skjer på ulike arenaer: Gjennom en inkluderende skole, gjennom tillitsfull dialog mellom religioner, gjennom vedvarende innsats mot et samfunn der individer marginaliseres, sier Stoltenberg og oppfordret hver enkelt nordmann til å ta ansvar mot terror:

- Hver og en av oss kan stå opp for demokratiets idealer. Hver og en kan vokte på tegn til voldelig ekstremisme. Hver og en av oss kan varsle om svikt i beredskapen, sa Stoltenberg før han avsluttet med Nordhal Griegs ord fra "Til ungdommen":

- Til sammen er vi vårt sterkeste vern mot vold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media