STERK REAKSJON: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg varsler at NATOs utenriksminister vil komme med en sterk reaksjon på Russlands brudd med nedrustningsavtalen om atomvåpen og på Russlands angrep på ukrainske marinebåter og mannskaper. Foto: Francois Walschaerts/Reuters
STERK REAKSJON: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg varsler at NATOs utenriksminister vil komme med en sterk reaksjon på Russlands brudd med nedrustningsavtalen om atomvåpen og på Russlands angrep på ukrainske marinebåter og mannskaper. Foto: Francois Walschaerts/ReutersVis mer

Nato og Russland

Stoltenberg: - NATO vil gi Russland et tydelig svar

Trekker USA seg fra nedrustningsavtalen etter russisk avtalebrudd?

Brussel (Dagbladet): NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa på pressekonferansen før morgendagens utenriksministermøte at NATO vil svare på utplasseringen av russiske atomraketter i Europa på en fast og forholdsmessig måte.

Han sa at tiden er i ferd med å renne ut, og at NATO vil ta alle nødvendige skritt for å svare på Russlands brudd med INF-avtalen, avtalen om atomnedrustning fra 1987 mellom USA og Sovjetunionen.

Russisk avtalebrudd

Russland har erkjent at de har produsert og utplassert rakettene, men mener de ikke bryter med INF-avtalen.

Stoltenberg gjorde det klart at USA har holdt avtalen, og at det bare er Russland som har utplassert atomraketter i Europa.

I et intervju med Dagbladet for to uker siden sa Stoltenberg at dette utenriksministermøtet kan bli et vendepunkt og at NATOs tålmodighet med Russland er i ferd med å renne ut. Dette var også budskapet på dagens pressekonferanse i NATOs hovedkvarter i Brussel.

- Vi vil ta alle nødvendige beslutninger for å sikre de alliertes trygghet, sa Stoltenberg på pressekonferansen før morgendagens utenriksministermøte.

Men han ville forskuttere hva reaksjonen kan komme til å bli.

Hva gjør USA?

USAs president Donald Trump truet for en stund siden med at USA vil trekke seg fra avtalen. Om USA kommer til å varsle det på dette utenriksministermøtet, spekuleres det i. Selv om det er en bilateral avtale, har avtalen stor betydning for europeisk sikkerhet.

- En av hjørnesteinene i nedrustning og rustningskontroll står i fare for å bryte helt sammen. Det skyldes at Russland de siste årene har utviklet, produsert, testet og utplassert atomraketter, kalt SSC-8.

Dette er raketter som er mobile, vanskelige å oppdage, som kan bære atomvåpen og som kan nå store deler av Europa, men ikke USA, sa Stoltenberg til Dagbladet nylig.

- Da bygger man opp under ideen om en begrenset atomkrig, en krig som bare kan skje i Europa. Og det er farlig, for det reduserer terskelen for bruk av atomvåpen, sa Stoltenberg.

Kan treffe europeiske storbyer

NATO har etterretning om rakettene og hevder de kan treffe europeiske storbyer i løpet av minutter.

På pressekonferansen i formiddag ble Stoltenberg spurt om det er aktuelt å utplassere amerikanske atomraketter i Europa som reaksjon.

Stoltenberg svarte at NATO ikke vil speile Russlands handlinger, men sikre at NATO har den nødvendige kapasiteten, besluttsomheten og beredskapen til å sørge for troverdig avskrekking. NATO vil svare på en fast, men balansert og forholdsmessig måte, ifølge Stoltenberg.Han vil heller ikke si noe om tidspunkt for reaksjon, men slår fast at «dette kan ikke fortsette».

Dialog med Russland i det såkalte NATO-Russland-rådet har ikke ført fram. Russland har for tiden ikke en ambassadør i NATO, men en chargé d'affaires. Spørsmålet man stiller i NATO er derfor om Russland prioriterer rådet og denne dialogen med NATO.

Russlands arrest av ukrainske marinefartøyer og mannskaper blir også et tema for utenriksministrene. Stoltenberg krever at Russland frigir mannskapene og fartøyene, og sikrer fri ferdsel i Azov-sjøren inn til ukrainske havner.