Stoltenberg: - Noe alvorlig galt med samfunnet

Statsminister Jens Stoltenberg er svært bekymret etter drapet på Holmlia. - Rystende, sier han til Dagbladet.no. Hva mener du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag klokka ti fikk Stoltenberg overrakt nytestamente nummer 1 500 000 fra bibelselskapet Norsk Gideon. Men statsministeren akter slett ikke å vende det andre kinnet til i kampen mot norske nynazister. Han er svært bekymret etter drapet på Holmlia.

- Jeg reagerer med avsky, sier han til Dagbladet.no.

- Ethvert drap er rystende. Men dersom dette drapet er rasistisk motivert, det vil si at hudfargen har vært avgjørende, så er det ekstra alvorlig. Det er et varsel om at noe alvorlig galt er i ferd med å skje i samfunnet vårt, sa Soltenberg før han hastet av gårde til regjeringskonferanse.

Der vil nazistdrapet bli et hett tema. Regjeringskollega Ellen Horn vil forby nynazistiske organisasjoner. I dag vil hun diskutere forslaget med regjeringen.

Hittil har det ikke vært ulovlig å være medlem av en nynazistisk organisasjon i Norge.

Nå vil kulturminister Ellen Horn innføre forbud: Nynazistiske bevegelser og organisasjoner skal være ulovlige. På samme måte skal det være ulovlig å være medlem av en slik organisasjon.

Vil forby nynazister

- Et forbud er en komplisert sak, men jeg mener at det er på tide at vi vurderer alle virkemidler, sier Horn til Dagbladet.no.

Et forbud vil gjøre det lettere for politiet å gripe inn før nazi-sympatisørene begår alvorlige handlinger: Medlemskapet i seg selv blir kriminelt. I dag kan ikke politiet gripe inn før nynazistene har begått en kriminell handling. Demonstrasjoner og nazihilsener er fullt lovlig.

- Dette er miljøer som dyrker vold og har et menneskesyn som vi nå har fått demonstrert. Selve rasismen og det å dyrke voldsbruk - jeg mener at det ikke skulle vært tillatt å praktisere dette, sier hun.

Horn vil foreløpig ikke konkretisere hva som skal forbys og hvordan man skal vurdere hvem som tilhører naziorganisasjoner.

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på detaljer. Dette er vanskelig å avgrense, og jeg er ikke ekspert. Jeg har vært i kontakt med justisministeren på morgenen i dag, sier hun.

Vil varetektsfengsle oftere

Oslo-politimester Anstein Gjengedal vil dessuten senke terskelen for å varetektsfengsle nynazister, mc-medlemmer og personer som tilhører kriminelle miljøer. Det skriver Aftenposten.no.

Tanken er at kjapp fengsling skal splitte miljøene på et tidlig stadium. En av begrunnelsens for å varetektsfengsle oftere og raskere, er at faren er større for gjentakelse når gjerningsmannen eller -kvinnen tilhører et kriminelt miljø.

Kriminalstatistikken for år 2000 viste en kraftig voldsøkning. En stor del av volden var oppgjør mellom kriminelle gjenger i Oslos underverden.