Stoltenberg: - Omskjæring er dobbelt kriminelt

Statsministeren sier han føler personlig ansvar for jenter som er blitt omskåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier han føler personlig ansvar for jenter som er blitt omskåret. Han kaller omskjæring for dobbelt kriminelt.

- Jeg føler et personlig ansvar for disse jentene. Vi skal ha stor toleranse for etnisk og kulturelt mangfold, men vi skal ha nulltoleranse overfor slike brudd på loven og menneskerettighetene som dette er, sier Stoltenberg til Dagsavisen.

Statsministeren har fått med seg sakene som er blitt vist på NRK den siste tiden, der det er kommet fram at 185 norske jenter er blitt omskåret i Nord-Somalia de siste årene.

- Å omskjære barnet sitt er totalt og fullstendig uakseptabelt. Det er dobbelt kriminelt. Det er et brudd på norsk lov, og det er et brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier Stoltenberg.

Han understreker at han har tatt opp omskjæring i en rekke taler, men at det er en problematikk han også trenger å lære mer om.

Statsministeren forstår at omskjæringssaker er vanskelig å etterforske, og viser til at ingen er blitt dømt i Norge i løpet av de elleve årene vi har hatt lov mot omskjæring. Han er ikke fornøyd med innsatsen som politiet, påtalemyndigheten og barnevernet har gjort hittil.

- Det er gitt beskjed om at dette skal prioriteres. Jeg håper noen snart blir tatt og dømt for dette, sier Stoltenberg.

Han understreker at regjeringen skal forsterke innsatsen mot omskjæring.

(NTB)

- FØLER PERSONLIG ANSVAR: Statsminister Jens Stoltenberg.