Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avtale mellom USA og Taliban i Afghanistan

Stoltenberg: - Støtter alle fredsforsøk

USA og Taliban er enige om sju dagers ikke-voldsavtale, opplyste USAs forsvarsminister Mark Esper i ettermiddag.

VÅPENHVILE: USA og Taliban er enige om en avtale, opplyste USAs forsvarsminister Mark Esper på en pressekonferanse i Brussel i ettermiddag. Ifølge avtalen må Taliban avstå fra vold i en periode på sju dager. Her er Esper sammen med generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo/Reuters.
VÅPENHVILE: USA og Taliban er enige om en avtale, opplyste USAs forsvarsminister Mark Esper på en pressekonferanse i Brussel i ettermiddag. Ifølge avtalen må Taliban avstå fra vold i en periode på sju dager. Her er Esper sammen med generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo/Reuters. Vis mer

Brussel (DAGBLADET): USAs forsvarsminister Mark Esper opplyste på en pressekonferanse i ettermiddag at samtalene USA har ført med Taliban i Afghanistan har nå ledet til en sju dager lang våpenhvileavtale.

Det betyr at Norge er nærmere en mulig rolle i fredsforhandlinger mellom partene i Afghanistan.

Norge og Tyskland har tilbudt seg å være tilretteleggere for en interafghansk dialog, dersom det er reell vilje fra Talibans side til å avstå fra vold og sette seg ned ved forhandlingsbordet.

- NATO støtter forsøkene på å få på plass en fredsavtale for Afghanistan. USA har drøftet arbeidet med en slik avtale med Taliban på forsvarsministermøtet i dag. Vi ønsker velkommen alle tiltak som kan få en slutt på volden i Afghanistan, men Taliban må nå vise både vilje og evne til å faktisk redusere volden, sier generalsekretær Jens Stoltenberg i en kommentar.

Følge prosessen nøye

Esper ville ikke gå i detaljer om avtalen, men sa at det er knyttet betingelser til avtalen. Taliban må vise klar vilje til å avstå fra voldsbruk.

- Jeg vil ikke gå inn i detaljene nå, ettersom vi nå konsulterer våre allierte om dette. Men dersom vi går videre med dette, vil det stilles betingelser og være en prosess som evalueres løpende, sa Esper.

På spørsmål om sju dager er nok for å avgjøre om Taliban mener alvor, svarte Esper:

- I denne omgang mener vi at sju dager er nok. Men hvis vi går videre med dette, vil det stilles betingelser og være en prosess som evalueres løpende, sa han.

De siste dagene har det vært rykter og lekkasjer, særlig i amerikanske media, om framgang i samtalene mellom USA og Taliban, og at en avtale var like om hjørnet.

Fortsetter trening av afghanske styrker

I går innkalte Esper landene med de største styrkebidragene i Afghanistan, samt Norge, for å informere om prosessen, men lite konkret kom da ut. I dag kom altså Esper med nyheten om en avtale om sju dagers våpenhvile, eller ikke vold, for å teste Talibans fredsvilje.

Stoltenberg har under forsvarsmininstermøtet denne uka understreket at NATO må fortsette trening og bistand til afghanske sikkerhetsstyrker, og det er NATO enige om.

Ble briefet

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fikk sammen med forsvarsministre fra en gruppe andre land som er i Afghanistan briefing om situasjonen i Afghanistan.

I dette møtet ble det orientert også om utvikling i Afghanistan på det sivile området og sagt hva som trengs i forlengelse av en eventuell fredsavtale.

Bakke-Jensen ga beskjed om at Norge er villig til å ta på seg en rolle i en eventuell framtidig fredsforhandling. Norge har hatt en tilretteleggerrolle tidligere, senest i fredsprosessen i Colombia, der Norge var tilrettelegger sammen med Cuba.

Norge: - Positivt

- All framgang er positivt, sier Bakke-Jensen. Han tror det vil ta noe lenger tid enn sju dager før neste etappe, fredsforhandlinger, kan komme i gang.

POSITIVT: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ser positivt på avtalen mellom Taliban og USA, men avventer om Taliban viser reell vilje til å stoppe voldsbruken. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
POSITIVT: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ser positivt på avtalen mellom Taliban og USA, men avventer om Taliban viser reell vilje til å stoppe voldsbruken. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Noen må være enige om å redusere volden. Først må man tømme pistolen, så setter man seg ned ved forhandlingsbordet, og for å bygge tillit, må man sitter der en stund, sier Bakke-Jensen.

NATO-styrkene blir

Stoltenberg sa på sin pressekonferanse i ettermiddag at NATO fortsetter sitt engasjement i Afghanistan.

- Vårt fokus er det samme: Vi vil støtte afghanske sikkerhetsstyrker med trening og økonomisk bistand, slik at de kan bekjempe terrorisme og skape grunnlag for fred, sa Stoltenberg.

Han understreket at de allierte fullt ut støtter USAs bestrebelser på å få til en fredelig løsning i Afghanistan.

- Vi ønsker velkommen alle skritt som kan lede til redusert vold. Taliban må vise reell vilje og reell evne til å redusere volden på bakken, sa Stoltenberg.