Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-sjefen i Berlin

Stoltenberg: - Trenger tysk lederskap i NATO

Ber Tyskland fortsette å øke forsvarsbudsjettet. Angela Merkel sa i dag at Tyskland ikke når 2 prosentmålet innen 2024.

TRENGER TYSK LEDERSKAP: NATO-sjef Jens Stoltenberg og Tysklands kansler Angela Merkel møttes i dag for å forberede NATO-toppmøtet i Brussel i juli. Stoltenberg sier Tyskland er et skattet NATO-medlem, men oppfordrer landet til å fortsette å øke forsvarsbudsjettet. Merkel sa i dag at Tyskland ikke når 2 prosent--målet innen 2024, derimot vil Tyskland bruke 2 prosent av BNP innen 2025. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENGER TYSK LEDERSKAP: NATO-sjef Jens Stoltenberg og Tysklands kansler Angela Merkel møttes i dag for å forberede NATO-toppmøtet i Brussel i juli. Stoltenberg sier Tyskland er et skattet NATO-medlem, men oppfordrer landet til å fortsette å øke forsvarsbudsjettet. Merkel sa i dag at Tyskland ikke når 2 prosent--målet innen 2024, derimot vil Tyskland bruke 2 prosent av BNP innen 2025. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN ( Dagbladet): Tysklands kansler, Angele Merkel, sa på en pressekonferanse i ettermiddag at Tyskland ikke vil nå målet om 2 prosent av landets bruttonasjonalbudsjett (BNP) innen 2024, slik de allierte besluttet på toppmøtet i Wales.

Merkel opplyste at Tyskland vil nå 1, 5 prosent av BNP innen 2025,

På spørsmål fra Dagbladet svarte Merkel at det ikke er realistisk for Tyskland å nå målet NATO-landene satte seg i 2014, og at det er bedre å si det som det er.

- Men vi vil nå et annet mål: Vi vil bruke 20 prosent av forsvarsbudsjettet til investering i nytt utstyr, sa Merkel.

- Må gjøre mer

NATOs generalsekretær sa at han er glad for at Tyskland har stoppet forsvarskuttene og har begynt å øke forsvarsbudsjettet.

- I Wales bestemte vi at vi skal stoppe kuttene. Det har alle gjort. VI vedtok videre å øke forsvarsbudsjettene gradvis. Det har alle gjort. Og de fleste har planer for å nå målet om 2 prosent av BNP. Tyskland har økt forsvarsbudsjettet med 6 prosent fra i fjor, og jeg oppfordrer dem til å gjøre mer. Tyskland er den største økonomien i Europa, og vi trenger tysk lederskap på dette området.

Jeg vil også understreke at vi vedtok både å bruke mer penger på forsvar og bruke pengene bedre, sa Stoltenberg.

Han beskrev Tyskland som et viktig og verdifullt medlemsland i NATO.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har de siste ukene og månedene besøkt eller tatt imot regjeringssjefer og ministere fra alle medlemslandene for å forberede toppmøtet i juli.

I dag møtte han Tysklands kansler Angela Merkel i Berlin.

- Blir en suksess

Merkel mener det kommende NATO-toppmøtet er så godt forberedt at det bør bli en suksess.

– Til tross for all den uenigheten som fins, tror jeg dette vil bli et veldig konstruktivt toppmøte der vi tar viktige beslutninger, sier Merkel til NTB.

Hun fikk fredag besøk av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Berlin. Der diskuterte de hvordan samholdet i NATO kan bevares etter det urovekkende G7-toppmøtet i Canada.

Det var Merkel som hadde ideen om at Stoltenberg burde bli NATO-sjef, og de to har en god kjemi. Det kommer godt med når USA, Canada og de europeiske NATO-medlemmene i juli skal møtes for å bli enige om tiltak for å styrke alliansens forsvarsevne og kamp mot terror, hybridkrig og cybertrusler.

Forbereder toppmøtet

Stoltenberg forbereder nå sitt tredje toppmøte som NATO-sjef - denne gang etter at USA har meldt seg ut av internasjonale avtaler og gått til handelskrig mot Europa og Asia.

ANKOM BERLIN: NATOs generalsekretær kom i går til Berlin for diverse møter i forkant av toppmøtet i juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANKOM BERLIN: NATOs generalsekretær kom i går til Berlin for diverse møter i forkant av toppmøtet i juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

-Temaet for samtalen blir det transatlantiske samarbeidet. Vi ser at det er stor uenighet om alvorlige spørsmål som handel, klima og Iran-avtalen. Men samtidig viser NATO en evne til å styrke samarbeidet mellom USA og Europa ved at USA også øker sitt nærvær i Europa. Dette blir nok et hovedtema, sa Stoltenberg til NTB og Dagbladet før dagens møte med Merkel.

- NATO blir viktigere

- Er konteksten annerledes etter G7-møtet i Canada?

- G7-møtet viste jo tydelig at det er uenigheter, og det gjør det enda viktigere å bruke NATO som plattform for å skape samling og bidra til at ikke uenighetene øker og skaper enda større problemer, så det å bruke NATO som redskap til å bringe land sammen, er enda viktigere nå.

GOD KJEMI: Tysklands bundeskansler Angela Merkel og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har kjent hverandre i mange år og har god kjemi. Det kommer godt med når NATO-toppmøtet skal finne kompromisser og vise samhold på toppmøtet i Brussel i juli. Foto Alik Keplicz/ Ap
GOD KJEMI: Tysklands bundeskansler Angela Merkel og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har kjent hverandre i mange år og har god kjemi. Det kommer godt med når NATO-toppmøtet skal finne kompromisser og vise samhold på toppmøtet i Brussel i juli. Foto Alik Keplicz/ Ap Vis mer

- Hva er budskapet til Merkel?

- Jeg skal takke henne for at hun alltid står der bunnsolid på det transatlantiske, på viktigheten av å holde sammen og finne sammen og finne løsninger. Hun er en politiker som imponerer med sin evne til å finne kompromisser og håndtere vanskelige saker. Så jeg er sikker på at det blir en hyggelig og god samtale om veldig alvorlige og vanskelige spørsmål, sier Stoltenberg.

Dele byrdene

Men NATO-sjefen vil også ta opp temaet «byrdefordeling», som betyr at de europeiske medlemslandene må ta mer av kostnadene ved alliansen.

På NATO-toppmøtet i Wales i 2014, etter at Russland hadde annektert Krim og den sikkerhetspolitiske situasjonen ble ansett som grunnleggende endret, ble medlemslandene enige om å ruste opp sitt kollektive forsvar og økte forsvarsbudsjettene til 2 prosent av landenes bruttonasjonalbudsjett (BNP).

Pengekrangel

På NATO-toppmøtet i fjor sommer, som i realiteten var rigget for å ønske USAs nye president Donald Trump velkommen inn i familien, brukte Trump anledningen til å refse sine europeiske allierte for manglende pengebidrag til alliansen.

I fjor hadde bare en håndfull land passert 2 prosent-målet, som Trump uansett mener er alt for lavt. Han mener 4 prosent er mer passende. Nå er det sju land, i tillegg til USA, som bruker 2 prosent eller mer av BNP til forsvar.

Ambisjonen er altså at alle medlemslandene skal nå dette målet innen 2024. Tyskland med sin store økonomi ligger langt unna. Det har ikke Trump unnlatt å bemerke. Etter møtet mellom Stoltenberg og Trump i Det hvite hus 17.mai hengte han spesielt ut Tyskland som et land som ikke innfrir forpliktelsene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media