Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO

Stoltenberg: - Verden er farligere i dag enn den har vært på en generasjon

NATO-sjef Jens Stoltenberg mener flere sammenfallende trusler gjør verden stadig farligere.

BEKYMRET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, mener vi lever i en farligere og mer uforutsigbar tid enn på lenge. Foto: AP Photo / Virginia Mayo
BEKYMRET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, mener vi lever i en farligere og mer uforutsigbar tid enn på lenge. Foto: AP Photo / Virginia Mayo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er blant annet den spente situasjonen på Korea-halvøya og Russlands kommende millitærøvelse Zapad 2017, NATO-sjefen sikter til.

Ifølge Jens Stoltenberg er verden farligere i dag enn den har vært på en generasjon, sier han i et intervju med den britiske avisa The Guardian.

- Mange utfordringer

På spørsmål fra avisa om han har kjent til en farligere tid i sin 30 år lange karriere, svarer Stoltenberg:

- Det er mer uforutsigbart, og det er vanskeligere fordi vi har så mange utfordringer på samme tid. Vi har spredning av masseødeleggelsesvåpen i Nord-Korea, vi har terrorister, ustabilitet, og vi har et mer påståelig Russland. Det er en farligere verden.

Russisk storøvelse

Torsdag neste uke starter den seks døgn lange russiske millitærøvelsen Zapad 2017, som ifølge den russiske forsvarsledelsen har et «antiterror-fokus» og kun er i defensiv karakter.

Russland har varslet NATO om at 12.700 soldater skal delta i øvelsen, men NATO frykter at den vil bli langt større. Allerede i juni uttrykte NATO bekymring:

- Av erfaring har vi all grunn til å tro at antall soldater som deltar, kan bli betydelig høyere enn antallet som offisielt oppgis, sa generalsekretær Jens Stoltenberg da, skriver NTB.

Norsk etterretning anslo denne uka at den russiske millitærøvelsen kan bli ti ganger større enn Russland har varslet NATO om.

- Russland sier de skal øve om lag 13.000 mann. Vi har grunn til å tro at øvelsen blir langt større og mer kompleks enn dette. Vårt anslag er at mellom 70.000 og 150.000 soldater kan bli involvert totalt, sier etterretningssjef Morten Haga Lunde til VG.

DEFENSIV: Den russiske forsvarsminister Aleksander Fomin har forsikret om at den store militærøvelsen Zapad 2017 kun er defensiv i karakter og ikke rettet mot noen. Foto: Pavel Golovkin/ AP/ NTB scanpix
DEFENSIV: Den russiske forsvarsminister Aleksander Fomin har forsikret om at den store militærøvelsen Zapad 2017 kun er defensiv i karakter og ikke rettet mot noen. Foto: Pavel Golovkin/ AP/ NTB scanpix Vis mer

Medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa - inkludert Russland - har avtalt at de skal varsle hverandre på forhånd om alle øvelser der mer enn 9.000 soldater deltar. Deltar mer enn 13.000 soldater, skal motparten få lov til å sende observatører. Russlands budskap er at denne øvelsen ligger under disse nivåene.

Sender tre eksperter

NATO vil likevel følge nøye med på militærøvelsen, uttalte Stoltenberg da han besøkte Estlands statsminister Jüri Ratas i Tallinn onsdag.

- Vi sender tre eksperter til øvelsen etter invitasjon fra Russland og Hviterussland, men disse invitasjonene lever ikke opp til den åpenheten OSSE krever, sa Stoltenberg da de to møtte pressen sammen.

Observatører skal få informasjon om øvelsen, de få snakke med individuelle soldater, og de skal få overflyginger, påpekte Stoltenberg. Dette er nedfelt i Wien-dokumentet, en avtale mellom medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Økt spenning på Korea-halvøya

Samtidig følger NATO nøye med på den urolige situasjonen på Korea-halvøya.

Spenningen har økt kraftig etter Nord-Koreas siste atomprøvesprenging forrige helg.

Torsdag varslet EUs utenrikssjef Federica Mogherini mulige nye sanksjoner mot Nord-Korea idet hun ankom EUs utenriks- og forsvarsministermøte i Estlands hovedstad Tallinn.

Hun understreket samtidig at verden må unngå å havne i en spiral av militære konfrontasjoner, som hun mener vil være ekstremt farlig, ikke bare for landene rundt Nord-Korea, men for hele verden.

- Global trussel

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltok også på møtet.

- FN har allerede vedtatt sanksjoner, og det er ekstremt viktig at alle disse sanksjonene gjennomføres fullt ut. Nord-Koreas oppførsel er en global trussel som krever et samlet globalt svar, sa Stoltenberg da han ankom møtet.

- Hele verdenssamfunnet må fullt ut gjennomføre FNs resolusjoner om sanksjoner, la han til.

- Trygler om krig

Atomprøvesprengingen i Nord-Korea natt til søndag er den største som er registrert i landet så langt, og er blitt fordømt av hele det internasjonale samfunnet.

Nord-Korea hevder at hydrogenbomba de har utviklet kan brukes i landets interkontinentale missiler.

- Atommakter forstår sitt ansvar. Kim Jong-un viser ingen slik forståelse. Hans misbruk av missiler og hans kjernefysiske trusler viser at han trygler om krig. Krig er aldri noe USA ønsker. Vi vil ikke ha det nå. Vår tålmodighet er imidlertid ikke uendelig. Vi vil forsvare våre allierte og vårt territorium, uttalte USAs FN-ambassadør Nikki Haley understreket i et hastemøte i FNs sikkerhetsråd mandag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!