Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stoltenberg: - Viktig skritt for månelandingen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fryder seg over ESAs ja til statsstøtte til testsenteret for CO2-fangst på Mongstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er et betydningsfullt skritt for månelandingen og for å utvikle og teste ny CO2-håndteringsteknologi, sier Stoltenberg.

Målet med testsenteret er å utvikle og teste ny teknologi for fangst og lagring av CO2. Fra 2014 skal fullskala fangst, transport og lagring av CO2 være på plass ved kraftvarmeverket på Mongstad.

- Testsenteret vil også få positiv betydning for spredning av teknologi. Mange land arbeider nå med å utvikle teknologier som kan redusere utslippene av CO2, og jeg har stor tro på at samarbeid internasjonalt også vil styrke norske aktørers konkurranseevne, sier Stoltenberg.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) gleder seg også over klarsignalet fra Brussel.

- Testsenteret legger grunnlaget for viktige deler av framtidens klimatiltak. Vi har som mål at industrielle parter tar del i denne teknologiutviklingen, slik at erfaring og kunnskap om CO2-fangst spres til nye brukere av slik teknologi, sier han.

Avtalen mellom staten og StatoilHydro fra 2006, innebærer at StatoilHydro går inn som medeier i testsenteret med 20 prosent, mens staten går inn med de resterende 80 prosent. Dersom flere industrielle selskaper deltar, vil statens andel reduseres. Dong Energy, Shell, Hydro og Vattenfall er også med i samarbeidet. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!