STØ KURS: Jens Stoltenberg vil at partiet og regjeringen holder stø kurs i spørsmålet om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen og mener vedtaket i hjemfylket ikke får innvirkning på oppgaven med å søke ny kunnskap om mulighetene i nord. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
STØ KURS: Jens Stoltenberg vil at partiet og regjeringen holder stø kurs i spørsmålet om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen og mener vedtaket i hjemfylket ikke får innvirkning på oppgaven med å søke ny kunnskap om mulighetene i nord. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Stoltenberg: - Viser uenigheten internt

Vil fortsatt søke etter kunnskap om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen selv om fylkespartiet vil ha vern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke legge om kursen i Lofoten og Vesterålen etter at hans eget fylkesparti vedtok å jobbe for områder som er varig vernet mot olje- og gassvirksomhet.

- Landsmøtevedtaket vårt i fjor sier at vi skal «søke ny kunnskap». Det skal vi fortsette med og vedtaket endrer ikke det, sier Stoltenberg, som besøkte Nord-Trønderlag Ap mens vedtaket ble hamret gjennom i hovedstaden.

Ikke dramatisk- Det er ikke noe dramatisk i dette. Ap har vært uenige før om åpning av nye områder. Vi skal også i denne saken gå skrittvis fram, som i Barentshavet, Norskehavet og i Nordsjøen, sier Stoltenberg.

- Disse havområdene ble alle åpnet til slutt?

- Ja, men det var også enkelte områder vi lot være, som Haltenbanken, sier Stoltenberg, som selv sto bak da beslutningen ble tatt i sin tid.

Generalsekretær i AUF Julie Lødrup tror at resten av Ap på sikt går samme vei som Oslo Ap.

- Dette er en klar beskjed til Raymond Johansen, Jonas Gahr Støre, Jan Bøler og Jens Stoltenberg om hvor Ap bør gå, sier Lødrup til Dagbladet.

Ulike synStoltenberg vil ikke kommentere om vedtaket har påvirkning på regjeringens interne debatt om en konsekvensutredning om oljeutvinning for Lofoten og Vesterålen. Oljemotstandere ser utredningen som et første steg på veien mot leteboring og åpning.

- Ulike fylkeslag i Ap har i dag vedtatt ulike syn i saken. Det viser uenigheten internt, det er ikke noe dramatisk i dette, sier Stoltenberg.

AUF sier til Dagbladet at de sikter mot å vinne saken på nasjonalt nivå.

- Slik jeg leser vedtaket utelukker det ikke oljeutvinning utenfor  Lofoten og Vesterålen, men sier at det skal opprettes petroleumsfrie soner der. Da kan man verne noe, og åpne andre deler, sier fylkesleder i Oslo Jan Bøhler til Dagbladet.