Stoltenberg: -Det går riktig vei

Statsminister Stoltenberg vet at velgerne ønsker flertallsregjering fra høsten. Men i nyttårsintervjuet med NTB ser han for seg en fortsettelse på egen hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg ser valgåret fortrøstningsfullt i møte. Arbeiderpartiet er på vei opp fra den dypeste bølgedal i manns minne, moderniseringen av velferds-Norge -regjeringens kongstanke - er så smått dratt i gang, og fram mot september skal han høste fruktene, i form av nye velgere, men også de gamles tilbakekomst.

Stoltenberg tar imot på kontoret like før jul. Ni måneder er gått siden skiftet, han er trygg i rollen og veldig bevisst på budskapet, vet så godt hva han vil ha formidlet. Omtaler statsministerjobben med behøring respekt, og avfeier snakk om maktens beruselse.

- Det å få lov til å være statsminister, er en helt enestående utfordring. Der jeg settes på prøve hver dag, der det er vanskelige valg, der det er lange arbeidsdager. Men det er en jobb jeg gjør høyst frivillig, fordi jeg føler den er veldig meningsfylt. Jeg kan ikke tenke meg andre oppgaver som er mer inspirerende og givende enn det å være statsminister, sier Stoltenberg.

Tunge saker

Og dermed er veien kort til de mer dagsaktuelle sakene, som velgeroppslutning, helsereform, Statoils framtid, bruk av oljemilliarder og mulighetene for flertallsregjeringer etter valget. Kjente og kjære temaer, som har dominert høsten.

Jens-effekten lar vi ligge av ren høflighet, den holdt seg jo heller ikke særlig lenge. Men at meningsmålingene ikke har registrert noen særlig uttelling på landsmøtet, det som skulle få partiet til å framstå som forent, med et nyskapende og uimotståelig program, det må da bekymre?

Har ikke folk flest fått med seg godbitene fra landsmøtet, som eierskapet til sykehusene og det tredje forvaltningsnivået, eller er det noe galt med budskapet?

- Meningsmålinger er viktige. Jeg bryr meg om dem og skulle gjerne sett dem bedre. Samtidig er det slik at målingene i dag egentlig ikke sier så mye om hva resultatet av valget blir neste høst, sier Stoltenberg. Men han mener likevel at det har vært et stemningsskifte og at Ap er på vei opp.

- For noen måneder siden var vi nede mot 20 prosent. Vi falt, og Fremskrittspartiet var større enn oss. Nå er vi på alle målinger opp mot 30, og vi er igjen klart større enn Frp. Vi er fortsatt ikke fornøyd med nivået, men vi har vokst og stemningen er i ferd med å snu.

Naturlig leie

Arbeiderpartiets «naturlige leie» synes statsministeren det er meningsløst å snakke om. Før gjorde 80 prosent av velgerne seg opp en mening før valgkampen begynte, i dag er det slik at to tredeler bestemmer seg rett oppunder valgdagen.

Dette gir begrepet grunnfjell en ny og ganske diffus mening. Stoltenberg venter seg store endringer i partilandskapet utover våren og sommeren, men tror likevel at valgresultatet kan bli et helt annet. Slik er partienes nye hverdag, i en verden av troløse og vandrende velgere.

Folket vil ha flertallsregjeringer, minner vi om. Litt orden og langsiktighet i politikken. Når får vi det?

- Arbeiderpartiet kom til denne erkjennelsen for et par år siden. For at dette skal bli noe av, må Ap og sentrum finne sammen. Det er ingen enkel prosess for noen av partene, men begge vil få større gjennomslag for sine hjertesaker ved å samarbeide seg imellom, enn å gå til Høyre og Fremskrittspartiet, sier Stoltenberg.

Men så langt har denne invitasjonen falt på steingrunn. Sentrum går til valg som selvstendig alternativ, og det må Ap selvsagt respektere. Derfor vil heller ikke statsministeren spekulere mer i dette nå. Dessuten har han, ifølge egne utsagn, et utmerket alternativ: Fortsatt mindretallsregjering fra Ap, regelen snarere enn unntaket i norsk politikk siden 1961.

Men før valgresultatet foreligger, vil ikke dette prosjektet ta av. Hvilket likevel ikke forhindrer at vi nok skal få høre mye om det i månedene framover.

Saus i sentrum

Hva så med frontene i norsk politikk? Er ikke velgernes vandringer et utslag av mangler på klare profiler, at alt sauses sammen i sentrum?

- At Ap og sentrum har funnet sammen i budsjettspørsmål, har vært hovedregelen siden Willoch-regjeringen brøt sammen i 1986. Likevel har jo sentrum kunnet fremstå som et alternativ til Ap. Også det siste forliket har vist klare motsetninger, ikke minst i forholdet til Høyre. Der i gården ønsker man å føre en stram budsjettpolitikk utelukkende ved å kutte i offentlige velferdsordninger. Dette er et meget klart skille, sier statsministeren.

Overraskende nok synes han på en måte at han har bedre tid enn han trodde han skulle få som regjeringssjef. Lange dager, mye reising, kveldsmøter og middager, javel, men også tid til å heve blikket, til å snakke med folk og lytte.

- Jeg slipper å grave meg ned i detaljer, slik fagstatsrådene må gjøre. Tenk på hva Akselsen (olje- og energiminister Olav Akselsen) må sette seg inn i av detaljer i forbindelse med Statoil-saken. Felt for felt, selskap for selskap, prosent for prosent. Det slipper jeg, det er ikke min oppgave. Og jeg er god til å delegere.

Til fjells

Når dette leses, er Stoltenberg og familien i ferd med å pakke bilen for å dra på fjellet i nyttårshelgen. Gå på ski, slappe av, spise, være vanlig familiefar. Politikken og regjeringskontorene får være uten ham i noen dager. Mobiltelefonen er tross alt oppfunnet.

Dagene før jul var hektiske med familieforpliktelser og tunge politiske saker. Ikke minst en rask tur til Balkan, nærmere bestemt Beograd og Pristina.

- Jo da, to skoleavslutninger, pluss korpsavslutning og koravslutning. Her er det bare å stille opp. Det har jeg lovet, og det holder jeg.

Statsministeren kan ikke snakke om ski og snø uten å koble det til det unormale mildværet på Østlandet.

- Jeg er skremt av snøfrie vintrer i Oslo. Dette er veldig alvorlig. Slikt vær kan vi risikere mye mer av hvis vi ikke gjør noe med drivhuseffekten.

Thorvald var ikke nisse i år, selv om statsministeren betegner faren som perfekt i rollen. Julaften ble tilbrakt hos svigerforeldrene Mentz og Rigmor, der svogeren trakk i nissedrakt.

(Per Christensen, NTB)