NATO-SJEF: Jens Stoltenberg, general sekretær i NATO åpner atlanterhavskomiteens sikkerhetskonferanse mandag morgen, hvor han blant annet sier at USA og Canada bruker mye ressurser på militær tilstedeværelse i Europa. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NATO-SJEF: Jens Stoltenberg, general sekretær i NATO åpner atlanterhavskomiteens sikkerhetskonferanse mandag morgen, hvor han blant annet sier at USA og Canada bruker mye ressurser på militær tilstedeværelse i Europa. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Sikkerhetskonferanse:

Stoltenberg: Amerikanske Værnes-soldater del av større bilde 

De amerikanske infanteristene som trener på Værnes i Trøndelag, er en del av en utvikling hvor USA trapper opp sitt nærvær i Europa, ifølge Jens Stoltenberg. 

- Bildet av at USA og Canada forlater Europa, er feil. De kommer tvert imot tilbake og bruker mye penger og ressurser på sin tilstedeværelse, sa NATOs generalsekretær i en tale til en sikkerhetskonferanse i Oslo mandag.

Vel 300 amerikanske soldater driver med såkalt rotasjonsbasert trening på Værnes.

- Dette er et element i et større bilde, der USA øker sitt nærvær i Europa. Det er et uttrykk for at amerikanerne ikke forlater Europa. Tvert imot kommer de tilbake, sier NATO-sjefen.

Han fremholdt samtidig at slike tiltak må være forholdsmessige og defensive, og at NATO må finne balansen mellom å være fast og sterk, uten å bidra til å skape unødvendig økt spenning og en ny kald krig-situasjon.

Russland har reagert kraftig på den amerikanske tilstedeværelsen på Værnes og mener den øker spenningen i nordområdene.

(NTB)