Sikkerhetskonferanse:

Stoltenberg: Amerikanske Værnes-soldater del av større bilde 

De amerikanske infanteristene som trener på Værnes i Trøndelag, er en del av en utvikling hvor USA trapper opp sitt nærvær i Europa, ifølge Jens Stoltenberg. 

NATO-SJEF: Jens Stoltenberg, general sekretær i NATO åpner atlanterhavskomiteens sikkerhetskonferanse mandag morgen, hvor han blant annet sier at USA og Canada bruker mye ressurser på militær tilstedeværelse i Europa. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NATO-SJEF: Jens Stoltenberg, general sekretær i NATO åpner atlanterhavskomiteens sikkerhetskonferanse mandag morgen, hvor han blant annet sier at USA og Canada bruker mye ressurser på militær tilstedeværelse i Europa. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Bildet av at USA og Canada forlater Europa, er feil. De kommer tvert imot tilbake og bruker mye penger og ressurser på sin tilstedeværelse, sa NATOs generalsekretær i en tale til en sikkerhetskonferanse i Oslo mandag.

Vel 300 amerikanske soldater driver med såkalt rotasjonsbasert trening på Værnes.

- Dette er et element i et større bilde, der USA øker sitt nærvær i Europa. Det er et uttrykk for at amerikanerne ikke forlater Europa. Tvert imot kommer de tilbake, sier NATO-sjefen.

Han fremholdt samtidig at slike tiltak må være forholdsmessige og defensive, og at NATO må finne balansen mellom å være fast og sterk, uten å bidra til å skape unødvendig økt spenning og en ny kald krig-situasjon.

Russland har reagert kraftig på den amerikanske tilstedeværelsen på Værnes og mener den øker spenningen i nordområdene.

(NTB)

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer