Stoltenberg avviser AP-uro

Jeg kommer ikke til å vingle og vakle i forhold til meningsmålingene, sier statsminister Jens Stoltenberg. Han opplever ingen uro eller splittelse i Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Så lenge jeg tror på mine saker, så fortsetter jeg å slåss for dem. Så får velgerne avgjøre, sier han i en kommentar til den siste av en rekke elendige meningsmålinger.

Stoltenberg sier han er stolt over hva regjeringen har utrettet, men at han selvsagt er misfornøyd med nivået på meningsmålingene.

- Mer av alt

- Det er vanskelig å formidle et helhetlig, ansvarlig budskap her i landet. Det er et ønske om mer av alt. Andre partier forteller at de både kan styrke de offentlige tilbudene og samtidig gi titalls milliarder i skattelette, sier han.

- Jeg står fast ved at dette ikke er mulig, og er sikker på at jeg skal klare å forklare dette til velgerne før valget, sier Stoltenberg, som igjen minner om at Ap også tidligere er kommet sterkt etter svake meningsmålinger kort tid før et valg.

Han sier at partiet står samlet om politikken som blir ført, og at han ikke opplever noen indre uro på grunn av motgangen.

Samme kurs

Statsministeren varsler ikke kursendring på noe punkt for å bringe partiet på offensiven. Han lover ingen populære skatte- og avgiftslettelser, og vil heller ikke oppgi Arbeiderpartiets mål om å regjere videre uten samarbeid med andre partier etter valget.

Hans eneste selvkritiske budskap lyder slik:

- Vi er ikke gode nok til å formidle sammenhengene i en helhetlig og ansvarlig politikk.

Reformene

Ved slutten av stortingsperioden framhever han alle de store reformene som Ap-regjeringen har fått gjennomført eller satt i gang.

-Vi ruster opp sykehussektoren og har skaffet alle fastlege. Vi er i gang med å skaffe flere og billigere barnehager. Vi styrker og effektiviserer politiet, og får på plass et sterkere forsvar. Så er det andre partier som sier de kan gjøre alt dette og samtidig gi mange milliarder i skattelettelser. Vi holder fast på at dette ikke henger sammen, uansett meningsmålinger, sa Stoltenberg etter å ha presentert regjeringens handlingsplan mot rasisme på Holmlia torsdag ettermiddag.

Han tror det er oljepengene som gir mange av velgerne en oppfatning av at det er mulig å få både i pose og sekk - økt velferd og store skattelettelser.

-Andre får drive med overbud og uansvarlig politikk. Det hadde vært fristende å love mer til alle gode formål, men sporene skremmer. På 1980-tallet ble økonomien ødelagt av en slik politikk. Da fikk mange sin private økonomi rasert, og arbeidsløsheten økte dramatisk. Dette kan vi ikke gi oss inn på en gang til, sier han.

Bildetekst(er):

Statsminister Jens Stoltenberg og kommunalminister Sylvia Brustad er nedslått over elendige meningsmålinger, men varsler ingen kursendring eller nye utspill. (Foto: Morten Holm, SCANPIX) (Breddebilde)